Vaikka maastohiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö on vaihtunut jo kuukausia sitten, hiihtäjien mukaan osa viime kaudella huoltopäällikkönä toimineen Martin Norrgårdin toimista on yhä selvittämättä.
Norrgårdin Ylen Sportliville antamat lausunnot nostivat monella hiihtäjällä jo kesällä karvat pystyyn ja he haluavat kertoa oman näkemyksensä viime kauden tapahtumista.
Norrgård kertoi Sportliv-ohjelmassa, että hänen ajamansa uudistukset herättivät hiihtäjissä suurta epäluuloa ja luottamuspulaa. Eriävät ja tinkimättömät mielipiteet vaikeuttivat Norrgårdin mukaan yhteistyötä ja yhteistyöhaluttomuus sai hänet jättämään tehtävänsä heti ensimmäisen kauden jälkeen.
Yle Urheilun haastattelemien useiden hiihtäjien mukaan luottamuspula ei johtunut Norrgårdin ajamasta toimintamallista, vaan siitä, miten kalliita varusteita hallinnoitiin ja käsiteltiin.
– On iso kynnys lähteä tästä isoon ääneen meuhkaamaan, mutta kun se uutinen silloin tuli, alkoi tulvia viestejä, että mitä tämä oikein on? Miksi kukaan ei sano mitään? kertoo yksi maajoukkuehiihtäjä.

Tilanne tulehtui Lahden maailmancupissa
Norrgård halusi uudistaa maastohiihtomaajoukkueen huollon toimintaa ja saada kaikkien urheilijoiden sukset yhteiskäyttöön. Lahden maailmancupin yhteydessä urheilijat alkoivat kuitenkin saada erikoisia kyselyitä.
Hiihtäjien mukaan erään suuren suksimerkin edustajat alkoivat ihmetellä, miksi he eivät olleet hiihtäneet tietyillä heille toimitetuilla pareilla. Eivätkö Suomen huollolle lähteneet sukset olleetkaan riittävän hyviä?
Hiihtäjät olivat ymmällään. He sanoivat, etteivät olleet suksia edes nähneet ja nyt merkki vaati vastauksia. Urheilijat vakuuttivat merkille, etteivät tienneet suksien olinpaikkaa, kun taas Norrgårdin mukaan sukset olivat olleet testeissä mukana.
Tilanne alkoi kuumottaa urheilijoita, sillä heidän ja suksimerkkien väliset sopimukset ovat henkilökohtaisia. Toisin sanoen vaikka sukset ovat yhteiskäytössä, urheilija on hänen omalla nimellään haetusta kalustosta henkilökohtaisessa vastuussa. Sukset ovat urheilijalla vain lainassa ja hiihtouran jälkeen ne palautetaan pääosin takaisin merkille.
Urheilijoiden mukaan Norrgård oli pidättänyt itsellään täyden yksinoikeuden vierailla merkkien luona. Lahden kyselyiden jälkeen urheilijat kertovat tajunneensa, etteivät missään vaiheessa kautta tienneet, kuinka paljon ja mitä suksia olivat merkiltään omalla nimellään saaneet.

Suurin osa maajoukkueesta odotti, että huoltopäällikkö vaihtuisi jo ennen Oberstdorfin MM-kisoja, sillä tilanne oli Lahden maailmancupin jälkeen niin tulehtunut. Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen päätti kuitenkin toisin, ja Norrgård jätti tehtävänsä kauden päätyttyä. Yle Urheilun saamien tietojen mukaan lähes koko huoltoryhmä olisi kauden jälkeen lopettanut työnsä, jos Norrgård olisi jatkanut.
Norrgårdin mukaan hän jätti tehtävänsä, koska hiihtäjät eivät halunneet hyväksyä hänen toimintamalliaan. Urheilijat kiistävät Norrgårdin väitteet.
– Ei siinä mitään, jos näin tehdään ja tällainen malli sovitaan, jos se tehdään avoimesti ja tietyt sukset on olemassa. Jos yksilö ei pysty todentamaan sitä, missä tietyllä nimellä tulleet sukset on, voi vaan sanoa, että se yksilö on aika pahasti ongelmissa, yksi haastatelluista sanoo.
Norrgård kiistää väitteet
Norrgård kiistää väitteet. Hänen mukaansa suksia ei ole ollut kateissa, sillä kirjanpidon mukaan ei ollut puutteita. Hän kuitenkin kuuli väitteistä huhuja ensimmäisen kerran tammikuussa Tour de Skin jälkeen.
– Toimintamallia yritettiin nimenomaan muuttaa, koska vanha systeemi avasi mahdollisuudet epäselvyyksiin, Norrgård vastaa.
– Jotkut hiihtäjät ja huoltajat tekivät silti kauden aikana omia tilauksia. Minun oli mahdotonta selvittää sellaisia, hän jatkaa.

Hiihtäjien mukaan viime kauden perkaus on edelleen kesken, sillä kymmeniä suksia on yhä kateissa.
– Jotain selvityksiä on vielä kesken. Kaikkea ei ole löytynyt vieläkään. Mutta näistä on vaikea kertoa, kun kaikilla on omat tarkat sopimukset, sanoo maajoukkuehiihtäjä.
Martin Norrgårdin mukaan häneltä ei ole jälkeenpäin kysytty asiasta.
– Syytöksiä yritettiin johdon kanssa Lahdessa selvittää. Sen jälkeen merkin tilaukset siirtyivät muille henkilöille, hän kommentoi.
– Olen itse jatkanut tästä eteenpäin, mutta olen toki yllättynyt, että liiton johto ei ole vieläkään pystynyt tarttumaan näihin epäselvyyksiin, vaikka johto on koko kauden aikana ollut tietoinen toimintamallista ja sen haasteista, Norrgård lisää.

Hämäläinen sanoo, ettei hänellä ole aiheeseen tässä vaiheessa mitään kommentoitavaa ja vetoaa Norrgårdin kanssa tehtyyn sopimukseen.
Ismo Hämäläinen, oletteko tietoinen, että suksia on edelleen kateissa?
– En ole tietoinen, mutta jos suksia on edelleen tai yleensäkään kateissa, niin kyllä meidän inventaario täytyy tehdä. Se menee sitten huoltopäällikön nykyiseen työnkuvaan, ja huoltajat ja urheilijat käyvät läpi omat materiaalinsa ja katsotaan tilanne.
Asia on edelleen arkaluontoinen, joten hiihtäjät eivät halua kommentoida omilla nimillään, vaikka ongelmat eivät koskeneet aivan kaikkia urheilijoita.
– Kukaan ei halua tähän omaa nimeään, koska se on liian raskas taakka kannettavaksi, mutta se koski tosi montaa meistä, yksi hiihtäjistä kertoo.
Lue lisää:
Hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö vaihtuu yllättäen – Norrgård ei jatka Pekingiin