Lauantai-ilta ja täysi Helsingin Areena, unelmafinalissa lajin kuninkaat Suomi ja Ruotsi – kahdeksatta kertaa peräkkäin. Salibandyn juhlaviikot saavat tänä iltana arvoisensa päätöksen.
Ruotsi on pelannut MM-finaalissa joka kerta aina ensimmäisistä vuoden 1996 MM-kisoista lähtien. Suomi on ollut finaalin ulkopuolella kahdesti, mutta viime vuosina valtikka on kääntynyt Suomelle.
Hallitseva maailmanmestari Suomi on vienyt kaksi edellistä loppuottelua. Prahassa kolme vuotta sitten kulta irtosi 6–3-voiton jälkeen, mutta Riiassa 2016 ratkaisu venyi aina rangaistuslaukauskilpailuun.
Alkusarjassa Suomi tylytti Ruotsia 7–3, mutta tähän ei Yle Urheilun asiantuntijoiden mukaan pidä tyydyttäytyä.
– Lähtökohdat ovat kuitenkin aika samanlaiset kuin viime lauantaina. Näen, että jälleen kerran Tshekki-ottelussa nähtiin, miksi Suomi on ennakkosuosikki ja turnauksen paras joukkue. Suomi pystyy muokkaamaan kenttiä kesken ottelun, siellä on erilaisia vaihtoehtoja, Toni Lötjönen aloitti.
Suomi muovasi kenttiään toisessa erässä ottelun puolivälissä Tshekin yhä johtaessa 2–0. Muutokset toimivat, ja Suomi nousi Justus Kainulaisen ja Peter Kotilaisen maaleilla tasoihin. Päätöserässä Sami Johansson iski Suomen voittomaalin vain 49 sekuntia ennen päätössummeria.
– Se oli yksi isoimpia ratkaisuja, että valmennus reagoi. Ruotsilla ei ole tuota vaihtoehtoa. Siellä on lyöty viisikot kiinni. Ne ovat niin selkeästi kasassa, että he eivät pysty reagoimaan. Suomi pystyy, Lötjönen näki.

Ruotsin kolmoskenttää parjattiin ennen MM-turnausta jopa huonoimmiksi salibandynpelaajiksi, mitä Ruotsin joukkueessa on nähty. "Rouhijakenttä" aiheutti viikko sitten Suomelle paljon vaikeuksia, kun se hankki ensin rangaistuslaukauksen ja iski vähän myöhemmin 1–1-tasoituksen. Toisessa erässä niin ikään kolmoskentän Kevin Haglund toi Ruotsin toistamiseen tasoihin.
Vakoilukohu varjosti alkusarjaa
Asetelmia lauantaille on pedattu jo kisojen alusta lähtien. Ruotsi aloitti mediapelin syyttämällä Suomea harjoitustensa vakoilemisesta jo kisojen alussa. Ruotsi väitti Suomen kuvanneen harjoituksiaan sääntöjenvastaisesti.
MM-kisojen turnausjury jopa antoi Suomelle varoituksen, jonka se sittemmin kumosi. Paljastui, että kentän laidalla ollut GoPro-kamera osoittautui kisaorganisaation ulkopuolisen henkilön kameraksi. Kyseinen henkilö oli osallistunut lattian rakentamiseen.

Jos Suomi oli MM-välierässä vaikeuksissa Tshekkiä vastaan, sitä oli myös Ruotsi Sveitsiä vastaan. Vaikka Ruotsi iskikin päätöserässä neljä osumaa ja varmisti finaalipaikan lopulta 6–1-voitolla, oli tilanne vielä kahden erän jälkeen 2–1. Yle Urheilun asiantuntijoiden mukaan Sveitsillä oli paikkansa, kun taas Ruotsi oli paikoitellen yllättävän heikko.
– Vaikka tulos oli aika selvä, ottelu oli Ruotsille todella hankala. He olivat todella hyviä, mutta eivät tehneet maaleja. Ruotsin maalivahti Jonathan Edlingiltä todella hyvä peli, Toni Lötjönen kehui.
– Sveitsin olisi pitänyt johtaa ensimmäisen erän jälkeen 3–1. Sen jälkeen Sveitsin pelitapa, että he pitävät palloa ja vievät peli-ilon Ruotsilta, olisi toiminut. Mutta jos ei tee maaleja, ei tee maaleja, Mikko Kohonen komppasi.
Päävalmentaja Nykky kritisoi ottelujärjestystä
Suomen päävalmentaja Petteri Nykky otti ottelun jälkeen voimakkaasti kantaa ottelujärjestykseen. Ruotsi pääsi pelaamaan MM-välierässä, joka alkoi kello 15.30, kun Suomen ja Tshekin välinen mittelö alkoi yli kolme tuntia myöhemmin. Ruotsille lepoaikaa kertyi siis useampi tunti enemmän.
– Tämän piti olla välierä yksi. Meille jää aika lyhyt aika valmistautua. Sellaisia pieniä juttuja, jotka pitäisi olla kunnossa. Varsinkin jos voittaa runkosarjan, siitä pitäisi saada jotakin hyötyä, Nykky manasi.

Yle Urheilun asiantuntijat olivat eri mieltä Ruotsin muutaman tunnin pidemmästä lepoajasta.
– Ei mitään merkitystä. Finaali, mökki täynnä. Sieltä löytyy uskomattomia voimavaroja, uskomattomasti energiaa. Aina löytyy tankista bensaa, Toni Lötjönen linjasi.
Suomen kanssa neljästi MM-finaalissa pelannut Mikko Kohonen oli eri mieltä.
– On sillä merkitystä. Muutamaman tunnin enemmän saa aikaa rauhoittua, kropan alas, pääsee aikaisemmin käymään asioita läpi, aikaisemmin nukkumaan. On sillä iso merkitys, urheilullisesti ja fyysisesti.
Kuka vahtii Suomen maalia?
Suomi sai MM-välierän alla jobinpostia, kun joukkueen ykkösvahti Lassi Toriseva joutui jättämään välierän välistä. Classic-torjuja kärsi flunssan oireista, ja hänet ohjattiin koronatestiin.
Torisevan tilalle saapui pikahälytyksellä TPS-vahti Oskari Fälden, 21, jolla on jo kokemusta Ruotsin kaatamisesta. Fälden torjui ensimmäisessä ja toistaiseksi ainoassa miesten maaottelussa elokuussa 8–3-voiton Ruotsista.

Joonas Kaltiainen torjui Suomen maalilla MM-puolivälierässä Slovakiaa vastaan ja alkusarjassa Latviaa vastaan. Hän jatkoi välierässä Suomen maalilla.
Kaltiainen joutui antautumaan avauserässä kahdesti, mutta Lötjönen ei vielä heittänyt Oilers-vahtia bussin alle.
– Tiukoissa paikoissa pitäisi venyä, mutta ei Kaltiainen missään nimessä epäonnistunut. Ihan stabiiliä peliä, Lötjönen kuittasi avauserän jälkeen.
Torisevalla on vielä mahdollisuus palata Suomen kokoonpanoon, mikäli hän saa negatiivisen testituloksen.
Salibandyn miesten MM-finaali Suomi–Ruotsi lauantaina 11.12. kello 17.10 alkaen.
Lue myös:
Mitä draamaa! Suomi salibandyn MM-finaaliin viime hetken voittomaalilla – katso kaikki käänteet