Naisleijoinien ykkösmaalivahdiksi valittu Anni Keisala on Pekingissä helmikuussa järjestettävässä olympiaturnauksessa täysin uudessa tilanteessa.
Viime elokuun MM-kisoissa Keisala torjui ensimmäistä kertaa Suomen ykkösmaalivahtina, kun Noora Räty jätti kisat väliin työkiireiden takia. Tällä kertaa Räty olisi ollut valmis olympiakisoihin, mutta hänet jätettiin päävalmentaja Pasi Mustosen mukaan Keisalan varalle ykkösmaalivahdin rooliin.
Mustonen perusteli päätöstä myös roolituksella ja sopivuudella joukkueeseen. Myös "pelaajan panos joukkueen yhtenäisyyden eteen" vaikutti päätökseen.
Kaikesta huolimatta Pasi Mustonen asetti päätöksellään ykkösmaalivahdiksi valitulle Keisalalle kovat paineet tämän uran ensimmäisiin olympialaisiin.
– Nyt hänen pitää sivuuttaa kaikki sellaiset puheet, että mitähän tässä nyt tapahtuu, kun ei ole Nooraa. Kaikki tietää, että Nooran ollessa mukana menestystä on myös tullut. Tällaisia ylimääräisiä lausahduksia voi tulla, ja ne hänen pitää jättää huomioimatta, Yle Urheilun asiantuntija Saila Saari tiivistää.
Saari uskoo tästä huolimatta, että Keisala pystyy sivuuttamaan valintakohusta aiheutuneet ulkopuoliset ärsykkeet, ja hoitaa oman roolinsa tyylikkäästi.
– Se on kuitenkin hänen omalla vastuullaan, ettei hän mieti näitä asioita liikaa. Varsinkin tässä tilanteessa, kun on ylimääräistä tapahtumaa, ja hän on keskiössä toisesta vinkkelistä. Hänen pitää muistaa se, mikä on tärkein asia sillä hetkellä, Saari sanoo.
Saari kuitenkin toteaa, ettei asioita voi myöskään jättää kohtaamatta.
– Joukkueessa on urheilupsykologeja ja muita vastaavia, jos haluaa oikeasti näistä asioista puhua ja ne häiritsevät. Se prosessi täytyy aloittaa nyt, eikä asioita pidä pitää sisällään. Ne pitää kohdata ja se on päivänselvä asia.

Julkista sanasotaa
Keisala on pystynyt sulattelemaan Noora Rädyn tilannetta tosin hieman pidemmän aikaa, sillä Mustosen ja Rädyn välistä tilannetta on puitu mediassa viime syksystä lähtien. Silloin Mustonen ei valinnut Rätyä Suomen maalivahtikolmikkoon Kanadaa vastaan pelattuihin harjoitusotteluihin.
Rädyn ja Mustosen julkinen sanasota alkoi saada rumia piirteitä, kun Mustonen syytti pelaajan rikkoneen opetusministeriön urheilija-apurahojen lainsäädäntöä kieltäytyessään MM-kisoista.
– Tämä tilanne on ollut vireillä syksystä lähtien, että onko hän Pasin listoilla vai ei. Uskon, että Keisala on pystynyt varautumaan tähän tilanteeseen paljon aikaisemmin, vaikka suurelle kansalle nämä asiat tulevat ilmi myöhemmin.
– Annin tuntien hän kyllä pystyy hyvin sivuuttamaan tällaiset ylimääräiset asiat.

"Heidän tukensa on äärimmäisen tärkeää"
Saari kuitenkin muistuttaa, että Räty olisi voinut olla juurikin henkisellä puolella tärkeä tuki ensimmäisiä olympialaisia pelaavalle Keisalalle.
– Hänellä olisi varmasti ollut paljon annettavaa kokemuksensa kautta Annille ykkösmaalivahdin rooliin. En usko, että häntä olisi haitannut lentää kisoihin jossain muussa roolissa, Saari sanoo.
– Mustosen mielestä Noora ei pysty olemaan muussa kuin ykkösmaalivahdin roolissa. En usko siihen. Hän on käsittääkseni tukenut Keisalaa ja ollut iloinen, että hän on onnistunut. Hänellä olisi varmasti ollut paljon ammentaa omista kokemuksistaan Keisalalle, kun lähdetään pelaamaan kovia otteluita.
24-vuotias Keisala selätti viime elokuun MM-kisoissa ykkösmaalivahdin paineet, kun hän torjui Suomen pronssille Calgaryssä. 94,9:n prosentin varmuudella kiekkoja torjunut Keisala myös valittiin turnauksen parhaaksi maalivahdiksi.
– Hän huokuu itseluottamusta ja itsevarmuutta. Joukkue selvästi luottaa häneen ja hän luottaa itseensä. Hänessä ja Noorassa on hyvin paljon samaa. Se on sellaista hyvänlaista itsevarmuutta. Se ei ole ylimielisyyttä, vaan hän kantaa itsensä ylpeästi. On ollut mahtavaa nähdä hänen kasvunsa, Saari sanoo.
– Tämä on kuitenkin joukkuelaji, ja siellä on kaksi muutakin maalivahtia. Heidän tukensa on äärimmäisen tärkeää.
Lue myös: