Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS päätti maanantaina, että dopingkohun keskellä oleva Kamila Valijeva saa kilpailla olympialaisten yksinluistelussa. Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) ilmoitti saman tien, että se aikoo valittaa päätöksestä.
Tänään tiistaina KOK jyrisi, että se ei ole vielä saanut perusteltua päätöstä Valijevan dopingtapauksesta. Valijevan B-näytettä ei ole vielä tutkittu laboratoriossa.
– 15-vuotias tyttö ei tekisi mitään tällaista yksin, KOK:n kurinpitokomiteaa johtava Denis Oswald sanoi uutistoimisto Reutersille.
Riippumaton testausjärjestö International Testing Agency (ITA) kertoi viime viikolla, että vasta 15-vuotiaan venäläisluistelijan dopingnäytteestä on löytynyt kiellettyä ainetta. ITA:n mukaan positiivinen dopingnäyte on annettu Venäjän mestaruuskisoissa joulukuun 25. päivä.
Valijevan näytteestä löytyi trimetatsidiiniä, jota käytetään esimerkiksi huimauksen ja sydänvaivojen hoidossa. Aine on maailman antidopingtoimiston kiellettyjen aineiden listalla, koska se voi parantaa verenkiertoa ja kestävyyttä.
Oswald kertoi, että Valijeva oli perustellut aineen joutumista elimistöönsä isoisänsä sydänlääkeellä. The Guardian kertoo Valijevan lakitiimin väittäneen, että hänen dopingtuloksensa voi johtua isoisän vesilasista, joka on sisältänyt jäämiä isoisän sydänlääkkeestä.
The Guardian siteeraa venäläislehti Pravdaa, jossa kerrotaan Valijevan asianajajan Anna Kozmenkon perustelleen asiaa sunnuntaina CAS:n kuulemistilaisuudessa seuraavalla tavalla:
– Voi olla täysin erilaisia tapoja, miten se aine pääsi hänen kehoonsa. Esimerkiksi isoisä joi jotain lasista, sinne jäi sylkeä ja tämä lasi oli myöhemmin jotenkin urheilijan käytössä, Kozmenko perusteli Pravdan mukaan.
Näin lääkäri kommentoi väitettä
Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin lääketieteellisen asiantuntijan Pekka Rauhalan mukaan Kozmenkon kuvailema kontaminaatio voi olla mahdollinen, jos lääkeaineen pitoisuus urheilijan virtsassa on pieni.
– Kontaminaation mahdollisuus on aina jollain tavalla olemassa, mutta oleellista tässä on, minkälaiset pitoisuudet urheilijan virtsanäytteessä on tätä yhdistettä ollut. Jos ne ovat hiukkasenkin korkeammat, silloin tällainen kontaminaation mahdollisuus ei tule kyseeseen, Rauhala sanoo Yle Urheilulle.
Rauhalan mukaan normaaliannoksen jälkeen trimetatsidiiniä pitoisuudet ovat korkeita.
– Silloin voin kuvitella, että pienemmätkin annostukset näkyisivät näytteessä. Se on tietysti hyvä kysymys, että kuinka paljon sitä erittyy sylkeen. Siitä minulla ei ole tietoa, mikä määrä toisen sylkeä olisi mahdollistanut sen, että pitoisuus näkyisi virtsassa.
– Tärkeää olisi, että tällaista asiaa pystyttäisiin testaamaan, koska tuskin tällaisia sylkipitoisuuksia on juuri mitattu. Pitäisi testata, että onko se mahdollista. Muuten se jää hiukan jossittelun varaan.
Millä tavalla lääkettä voi päätyä kehoon, jos sitä ei ole itse ottanut?
– Se jää jossittelun varaan. Luonnollisin tapa on se, että on käsitellyt tablettia ja sormet joutuu suuhun. Silloin on ainakin teoreettinen mahdollisuus, että sormiin olisi jäänyt pikkuisen sitä ainetta. Tärkein kysymys on kuitenkin se, mitkä ovat olleet hänen pitoisuutensa eli jääkö tällaiselle mahdolliselle selitykselle kuinka paljon tilaa.

Maailman antidopingtoimisto Wadan virallista testitulosta jouduttiin odottamaan helmikuun 8. päivään saakka. Tulos varmistui vasta sen jälkeen, kun Venäjän olympiakomitean joukkue oli voittanut olympiakultaa taitoluistelun joukkuekilpailussa, jossa Valijevakin oli mukana.
Joukkuekilpailun mitalit ovat yhä jakamatta. Oswald totesi, että KOK haluaa jakaa mitalit oikeille henkilöille.
– Jos meillä ei ole selkeää päätöstä, emme tule jakamaan mitaleita.
Onnenkyyneleitä ja surua
Valijeva kommentoi tapausta maanantaina harjoitusten jälkeen Venäjän Channel Onelle.
– Nämä päivät ovat olleet hyvin vaikeita. Ihan kuin minulla ei olisi enää tunteita jäljellä. Olen onnellinen, mutta samaan aikaan emotionaalisesti väsynyt, Valijeva sanoi.
– Olen itkenyt onnenkyyneleitä ja tuntenut surua, mutta samaan aikaan olen hyvin onnellinen, että voin olla olympialaissa ja edustaa maatamme, Valijeva jatkoi.
CAS perusteli päätöstään muun muassa sillä, että Valijeva on Wadan suojellun henkilön asemassa, koska hän on alle 16-vuotias.
CAS:n mukaan testituloksen saamisessa kesti myös poikkeuksellisen kauan, kun tieto positiivisesta näytteestä tuli kesken olympialaisten. Näin ollen Valijevalla tai hänen taustajoukoillaan ei ollut tarpeeksi aikaa valmistella puolustustaan.
Urheilijan kilpailemisen estäminen aiheuttaisi CAS:n mukaan myös peruuttamatonta haittaa.
– Jossain kohtaa tajusin, mitä on aikuisuus. Liian raakaa. Tajusin, että se voi olla jossain määrin epäreilua, Valijeva totesi Channel Onen mukaan.
KOK:n mukaan Valijevan tapauksessa ei näytä olevan yhteyttä Venäjän vuoden 2014 dopingohjelmaan Sotshin olympialaisissa.
Juttua ja otsikkoa muokattu 15.2.2022 The Guardianin jutulla: lisätty tieto isoisän vesilasista.
Lue myös: