Quantcast
Channel: Yle Urheilu | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 19883

"Ukrainalaiset vetävät luotiliiviä päälle, kun itse makaa sohvalla"– ampumahiihtäjät järkyttyivät kilpakumppaniensa tilanteesta

$
0
0

Yle näyttää Kontiolahden maailmancupin suorana. Torstaina ohjelmassa on naisten viesti kello 15.20. Katso ohjelmatiedot täältä.

Ampumahiihdon maailmancup-kiertue jatkuu Pekingin olympialaisten jälkeen Kontiolahdella varsin poikkeuksellisessa tilanteessa.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto (IBU) seurasi lopulta muita kansainvälisiä liittoja sekä Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) suositusta ja kielsi Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoita osallistumasta IBU:n alaisiin kilpailuihin Venäjän hyökättyä Ukrainaan viime viikolla.

– Enää ei pysty sanomaan, että urheilu ja politiikka ei kuulu yhteen. Monta kertaa tällaisissa asioissa olen kokenut, että joku muu osaa kommentoida paremmin, nyt ei enää pysty vastaamaan niin, Mari Eder totesi Yle Urheilun haastattelussa.

– Tämä on koskettanut ja vaikuttanut. On todella haastavaa keskittyä ja kerätä latausta kisoihin, kun maailmalla tapahtuu tällaisia asioita.

Eder ei ole ajatustensa kanssa yksin, sillä Suomen joukkueen urheilijoista moni sanoi samaa. Lajiperhe on tiivis, urheilijat tuntevat toisensa ja ovat ystäviä keskenään – Ederin mukaan myös venäläiset, valkovenäläiset ja ukrainalaiset.

– Olen ollut yhteyksissä valkovenäläisten sekä joidenkin venäläisten ja ukrainalaisten kanssa. En halua puhua kenenkään suulla, mutta kyllä selkeää on ollut alusta asti, että heillä ei ole päällimmäisenä ollut se, että saammeko kilpailla. Toive on ollut, että kaikki menisi hyvin ja loppuisi rauhallisesti, Eder sanoi.

Valko-Venäjän Haradokissa syntynyt Nastassia Kinnunen kertoi Yle Urheilulle, että hänellä on ollut viime aikoina paha olla. Hänellä on ystäviä niin Ukrainan, Venäjän kuin Valko-Venäjän puolella, keskellä sotaa.

Kinnuselle kisapäivät ovat yleensä juhlapäiviä, mutta nyt juhlatunnelmasta ei edes puhuta.

– Olen yrittänyt keskittyä. Kun hiihdän, niin hiihdän, mutta sen jälkeen katson heti mediasta, mitä siellä (Ukrainassa) tapahtuu. Olen yrittänyt vain miettiä, miten auttaa, hän sanoi ja kertoi viestitelleensä paljon muun muassa Valko-Venäjälle.

– Niin monet ihmiset haluavat vain elää normaalia ja turvallista elämää, mennä töihin ja olla perheen kanssa. Toivottavasti tämä kohta loppuu.

Samuelsson: Urheilun tehtävä oma osansa

IBU tiedotti viime viikonloppuna sallivansa venäläisten ja valkovenäläisten kilpailemisen neutraaleina urheilijoina, ilman kansallistunnuksia. Tämä herätti paljon närää ja toimia pidettiin liian vähäisinä tilanteeseen nähden. Keskiviikkona IBU tiukensi päätöstään ja kielsi kisat venäläisiltä ja valkovenäläisiltä.

IBUn viestintäjohtaja Christian Winklerin mukaan viimeaikaiset tapahtumat, Venäjän siviileihin kohdistuneet hyökkäykset ja urheiluyhteisön vahvat päätökset vaikuttivat IBUn tiukempaan linjaan.

Jo ensimmäisen päätöksen jälkeen Venäjän liitto sanoi valittavansa asiasta urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen (CAS), mutta Winkler ei ole kuullut tästä mitään uutta.

– Nyt ei ole aika spekulaatioille tämän päätöksen oikeudellisuudesta. Haluamme näyttää meidän tukemme Ukrainalle ja maan ampumahiihtoliitolle, Winkler sanoi.

– Tuomitsemme tämän (Venäjän) tunkeutumisen Ukrainaan, tuomitsemme jyrkästi hyökkäykset Ukrainan maaperällä. Meidän sympatiamme on Ukrainan liiton ja ukrainalaisurheilijoiden puolella, jotka ovat tällä hetkellä rintamalla.

Kansainvälisen ampumahiihtoliiton viestintäjohtaja Christian Winkler kuvassa.
IBUn viestintäjohtaja Christian Winklerin mukaan IBU toivoo, että sota päättyy pian. Kun näin tapahtuu, IBU lupaa olla ukrainalaisurheilijoiden sekä liiton rinnalla ja auttaa heitä, miten vain pystyy.imago/Camera 4/ All Over Press

KOK:ta viime aikoina muun muassa Pekingin olympialaisista kovasti kritisoinut Sebastian Samuelsson on tyytyväinen, että IBU teki lopulta kovan päätöksen. Hän toivoo, että Ukraina tuntee koko Euroopan tuen.

– Venäjää vastaan on asetettu taloudellisia pakotteita, joten minusta on hyvä, että urheilu tekee oman osansa ja sulkee Venäjän pois urheilusta. Meidän täytyy yrittää pysäyttää sota, Samuelsson kommentoi.

IBUn johtoryhmä teki tiivistä yhteistyötä ampumahiihtäjien urheilijakomitean kanssa päättäessään venäläisten ja valkovenäläisten sulkemisesta. Urheilijakomitean puheenjohtajan Clare Eganin mukaan urheilijoiden sulkeminen kilpailuista oli viimeinen asia, jonka komitea olisi halunnut tehdä.

– Olimme viime viikolla tyytyväisiä tekemäämme päätökseen, mutta nyt tilanne on muuttunut. Meidän täytyy tehdä kaikkemme painostaaksemme näitä kahta maata, Egan selvensi.

– Lähetin venäläisille ja valkovenäläisille urheilijoille virallisen kirjeen urheilijakomitean puolesta eilen. Kerroin, että jatkamme heidän edustamistaan, emmekä ole tehneet tätä päätöstä kevyesti. On selvää, että sodassa kukaan ei voita.

Yhdysvaltalainen ampumahiihtäjä Clare Egan kuvassa.
Clare Egan on urheilijakomitean puheenjohtaja. Yhdysvaltalaisen mukaan viime päivät ovat olleet shokeeraavia ja todella surullisia ja hänen on vaikea keskittyä kilpailemiseen.imago images/Sammy Minkoff/ All Over Press

Urheilijakomiteaan kuuluva Eric Lesser sanoi kannattavansa täysin IBUn päätöstä, mutta hänen mielestään olisi ehkä ollut parempi antaa venäläisten ja valkovenäläisten kilpailla neutraaleina urheilijoina.

– Koska ainoastaan yhdessä meillä on mahdollisuus antaa tarpeeksi painava lausunto. Että me taistelemme täällä solidaarisuudesta, vapaudesta ja demokratiasta. Olisimme voineet näyttää yhdessä venäläisten ja valkovenäläisten kanssa, että emme halua sotaa, Lesser sanoi.

Samaan hengenvetoon Lesser myöntää, että tilanne olisi ollut epäreilu, sillä ukrainalaisurheilijat eivät voi osallistua kisoihin, koska he ovat rintamalla.

– Tämä on 50–50 päätös, ja ymmärrän täysin tämän päätöksen, mihin päädyttiin. On kuitenkin varsin suuri asia sulkea nämä kaksi maata täysin urheilusta. Toivottavasti Kreml ja venäläiset ymmärtävät, mistä on kyse. Tässä ei ole kyse länsi vastaan Venäjä -asetelmasta. Emme halua sotaa. Se on se ainoa asia tässä.

Seppälä: Pidrutshnyi näyttää esimerkkiä

Vasta 19-vuotiaan entisen juniorimaajoukkueen ampumahiihtäjän Yevhen Malyshevin kuolema rintamalla on ravisuttanut ampumahiihtoperhettä viimeisen vuorokauden aikana. Malyshevin kohtalo on ollut shokki niin urheilijoille kuin taustahenkilöillekin.

Moni ukrainalainen ampumahiihtäjä on tällä hetkellä armeijan palveluksessa rintamalla. Muun muassa Östersundin MM-kisoissa 2019 takaa-ajon maailmanmestaruuden voittanut Dmytro Pidrutshnyi jätti kauden kesken puolustaakseen maataan.

– Onhan se tosi karua ja järkyttävä homma. Ukrainalaiset vetävät luotiliiviä päälle, kun itse makaa sohvalla, Olli Hiidensalo pohti Yle Urheilun haastattelussa.

Hiidensalon mielestä se, etteivät urheilijat saa osallistua kisoihin, on kaksipiippuinen juttu, sillä urheilijat eivät ole hänen mielestään syyllisiä valtion toimintaan.

– Mutta jos sillä pystytään vaikuttamaan toimiin, niin sitten se on oikea ratkaisu. Toisella puolella vaakakupissa on kuitenkin niin isoja asioita ja viattomia ihmishenkiä jo menetetty.

Ukrainalainen ampumahiihtäjä Dmytro Pidrutshnyi kuvassa.
Ukrainalainen ampumahiihtäjä Dmytro Pidrutshnyi jätti kilpakauden kesken, koska halusi puolustaa maataan. CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Clare Egan myöntää, ettei hän pysty edes kuvailemaan sitä, mitä hän on tuntenut katsoessaan kuvia Ukrainasta. Hän on yhdysvaltalaisena urheilijana tuntenut usein ristiriitaisuutta lajistaan, koska Yhdysvalloissa on niin usein suuria ongelmia aseiden kanssa.

– Mutta juuri siinä on yksi syy, miksi ampumahiihto on niin mahtava laji: se on muokannut sotilaallisen lajin urheiluksi. Se on kuin rauhaan siirtymisen kuvaus. Se on muuttunut väkivaltaisuudesta urheiluksi, joka yhdistää maita, Egan sanoi.

Moni ampumahiihtäjä on ammatiltaan sotilas tai poliisi, mutta Christian Winkler muistuttaa, että nämä urheilijat harvoin joutuvat tositilanteisiin eikä heitä usein värvätä rintamalle. Tero Seppälän mielestä Dmytro Pidrutshnyi osoitti kauheassa tilanteessa olevansa oikea esikuva.

– Hän näyttää tunnettuna ihmisenä omassa maassaan muille esimerkkiä, että ei luovuteta. Arvostan kyllä tosi paljon. Mutta ei sitä voi täältä etäältä käsittääkään, miten kauhea paikka se siellä sodan keskellä on, Seppälä sanoi.

"En usko, että urheilijat olisivat voineet kilpailla turvallisesti"

Clare Egan kertoi Yle Urheilulle, että yksi syy venäläisten ja valkovenäläisten kilpailuista sulkemiseen oli myös siinä, ettei urheilijoiden – venäläiset ja valkovenäläiset mukaan lukien – turvallisuutta voitu taata.

– En usko, että nämä urheilijat olisivat voineet kilpailla turvallisesti, ja se oli yksi pääsyistä, miksi meidän piti kieltää heitä osallistumasta. Meidän täytyy pysyä solidaarisina ukrainalaisia sekä olympialiikettä kohtaan, mutta emme olisi voineet taata venäläisten ja valkovenäläisten turvallisuutta.

Lue myös: Vladimir Putinia tuskin kiinnostaa urheilumaailman jyrkkä reaktio sotatoimiin, sanovat tutkijat – tämä vaikutus Venäjän sulkemisella on

Mari Eder muistuttaa, että Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueet tekivät päätöksen jättäytyä pois kisoista jo ennen kuin IBU asetti sanktionsa. Eder ei ole huolissaan ainoastaan ampumahiihdon tai Kontiolahden tilanteesta, vaan hänen mukaansa vastaavia turvattomuuden kokemuksia on ollut maailmanlaajuisestikin.

– Se on tosi hälyttävää itsestään. Ja onhan Suomessakin ollut puhetta jo siitä, että esimerkiksi venäjää puhuvia ihmisiä on syrjitty, hän sanoi.

Kontiolahden maailmancupin tapahtuman johtaja Sami Leinosen mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole vaikuttanut kisajärjestelyihin. Tätä suurempi vaikutus järjestelyihin on ollut yhä edelleen koronatilanteella.

– Olemme tehneet riskianalyysia yhdessä viranomaisten kanssa, mutta ei ole sellaisia asioita, jotka olisivat vaatineet lisähuomiota. Menemme normaalin tapahtuman turvallisuustasolla ja katsomme tilannetta päivä kerrallaan, Leinonen sanoi ja totesi maailman tilanteen näkyvän enemmänkin mielialassa.

Tavallisesti Kontiolahdella on nähty ja kuultu vahvaa venäläiskannatusta, mutta nyt Leinosen mukaan Suomen maahantulorajoituksetkin hankaloittavat kisoihin saapumista. Katsomossa voidaan tosin nähdä venäläiskatsojia, sillä Joensuussa ja Pohjois-Karjalassa on paljon venäläisiä opiskelemassa, asumassa ja työskentelemässä.

– Sellaista aiempien kisojen aikana nähtyä tuhansien venäläisten ampumahiihtofanien määrää ei ole tällä kertaa odotettavissa. Meillä on tietysti toiveissa, että maailmantilanne rauhoittuu tästä ja asiat alkavat mennä normaalimpaan suuntaan. Silloin voimme toivottaa Kontiolahdelle seuraavaan maailmancupin kauden avaukseen katsojia ja faneja myös ulkomailta.

Kontiolahden ampumahiihdon maailmancupin tapahtuman johtaja Sami Leinonen ampumahiihtostadionilla.
Kontiolahden maailmancupin tapahtuman johtaja Sami Leinonen uskoo, että kisoissa on todennäköisesti venäläisiä katsojia, mutta he ovat paikallisia, jotka asuvat ja työskentelevät Pohjois-Karjalassa.Heikki Haapalainen / Yle

Christian Winklerin mukaan IBU luottaa paikallisiin kisajärjestäjiin, jotka ovat päivittäin yhteydessä viranomaisiin. Koska viranomaiset ovat antaneet vihreää valoa sille, että kisat voidaan järjestää turvallisesti ja turvallisessa ympäristössä, ei IBU ole tätä kyseenalaistanut.

– Emme ole huolissamme uhista tällä hetkellä. Olemme yhteyksissä viranomaisiin ja luotamme heidän arvioihinsa maan tilasta sekä poliittisesti että turvallisuusnäkökulmasta, Winkler sanoi.

Clare Egan ja Eric Lesser myöntävät, että heidän on vaikea keskittyä tällä hetkellä kilpailemiseen, mutta he toivovat pystyvänsä näyttämään myös kilpailemisella tukensa ukrainalaisille. Urheilijat aikovatkin lauantaina osoittaa tukea myös pienillä Ukrainan lipun värisillä nauhoilla.

– Jokainen saa mahdollisuuden laittaa sen nauhan johonkin kohtaan aseessa tai kisa-asussa. Näin saamme kisaan paljon Ukrainan värejä, vaikka ukrainalaiset eivät voi olla täällä kanssamme, Egan kertoi.

Lesser toivoo, että sodasta huolimatta ampumahiihtoperhe pystyy nauttimaan kilpailuista ja yhdessäolosta. Hän ymmärtää myös kyselyt siitä, olisiko koko loppukausi pitänyt perua sodan takia.

– Ymmärrän kysymyksen, sillä sota ei ole kovin kaukana täältä. Mutta kahdeksan vuotta sitten oli myös sota, niin Ukrainassa kuin Afganistanissakin, ja meillä oli kilpailuja. Voimme ainoastaan tukea urheilijoita, että he voivat tulla takaisin mahdollisimman pian, Lesser sanoi.

Lue myös:

Ampumahiihdon ukrainalaishuiput lähtivät sotimaan maansa puolesta – Kontiolahdella ei nähdä myöskään venäläisiä tai valkovenäläisiä urheilijoita

Vladimir Putinia tuskin kiinnostaa urheilumaailman jyrkkä reaktio sotatoimiin, sanovat tutkijat – tämä vaikutus Venäjän sulkemisella on

Venäläishiihtäjät lähtevät Norjasta – joukkueen kansainvälinen kausi ohi

IIHF sulkee Venäjän ja Valko-Venäjän kilpailutoimintansa ulkopuolelle – maita ei nähdä Suomen MM-turnauksessa

Venäjä suljettiin kokonaan ulos kansainvälisestä jalkapallosta – Fifan mieli muuttui vain päivä edellisen päätöksen jälkeen

Suomalainen painonnostaja lähtee hakemaan Ukrainan pakolaisia, linja-auto ja kuljettajat hankittu – "Voisin tehdä muutakin kuin voivotella kotisohvalla"


Viewing all articles
Browse latest Browse all 19883

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>