Taitoluistelun MM-kisat näkyvät Ylen kanavilla 23.–27. maaliskuuta. Tarkemmat lähetystiedot löydät tästä linkistä tai tämän jutun lopusta.
– Aika harvoin on tullut harrastettua urheilulajeja, jossa koko homma alkaa meikkaamisella, Kaisa Mäkäräinen kuvailee.
– Ei painimatolla mitään tekoripsiä tullut laitettua. Hiukset mahdollsimman tiukasti kiinni, Petra Olli sanoo.
– Kauneudenhoitotoimenpiteeni ampumahiihtokisoihin olivat silmätipat, ripsivärit ja ponnari. Käytin aika paljon ranskanlettiäkin, mutta en osunut sillä koskaan hyvin, Mäkäräinen jatkaa.
Ylen Urheilustudion lähetyksistä tuttu kaksikko kokeilee tällä kertaa taitoluistelua vuoden 2009 Euroopan mestarin Laura Lepistön johdolla.
– Voin myöntää, että meikkaaminen ei ollut ehkä minullekaan suosikkijuttu, Lepistö sanoo ja kertoo eräästä maajoukkueleiristä.
– Sinne tuli jonkun meikkibrändin edustaja pitämään meikkauskoulutusta. Se tuntui jotenkin turhamaiselta. En pitänyt meikkaamista hirveän tärkeänä, Lepistö muistelee ja sanoo, että kaikista tärkeintä oli näyttää omalta itseltään.
Meikkaamisen jälkeen siirrytään ensimmäisten harjoitusten pariin. On aika paljastaa päivän ohjelma: Mäkäräinen ja Olli suorittavat Lepistön johdolla yhteisen vapaaohjelman. Siinä on yksi hyppy, yksi piruetti ja koreografinen liikesarja.
Lepistön listaus vetää normaalisti puheliaan kaksikon vakavaksi.
– Kerrankin olemme hiljaa, Mäkäräinen heittää.
Ensimmäisessä harjoituksessa on tarkoitus totuttaa kroppa taitoluistelun liikesarjoihin. Mäkäräinen ja Olli tekevät muun muassa hyppyharjoituksia.
– Millä saa sen, että pää ei lähde pyörimään? Heti kun muutaman kierroksen otti, maailma lähti pyörimään, pökertynyt Mäkäräinen kuvailee.
– Se tulee harjoittelun kautta, Lepistö vastaa.

Ihmettelyt uran loppumisesta yhdistävät
Viime aikoina taitoluistelussa on puhuttanut paljon venäläisen Kamila Valijevan tapaus. Valijevan dopingkäry tuli ilmi kesken Pekingin olympialaisten, mutta hän sai luvan kilpailla. 15-vuotias Valijeva oli melkoisen kohun keskellä. Hän johti kilpailua lyhytohjelman jälkeen, mutta epäonnistui vapaaohjelmassaan ja putosi neljänneksi.
Valijeva ehti voittaa aiemmin tänä vuonna EM-kultaa.
Taitoluistelun tilanne puhutti jo lajikokeilun aikaan, vaikka se kuvattiin ennen olympialaisia.
– Toivon, että lajissamme tulee sääntömuutos. Toivoisin, että lajimme olisi 18-vuotiaiden laji, Lepistö sanoo.
– Olisi hyvä nähdä naisten taitoluistelua, eikä tyttöjen. Pienempi pyörii nopeammin. Kun on tytön kroppa, pääsee myös korkeammalle. Nuorempana palautuu myös nopeammin
Lepistö aloitti itse taitoluistelun kolme ja puolivuotiaana. Harrastaminen oli kuitenkin omaehtoista.
– Ala-asteella jotkut koulujutut menivät edelle. Jos halusin leirikouluun, jätin jonkun tärkeän luisteluleirin väliin. Oli hyvä asia, että ei ollut liian vakavaa heti, Lepistö kertoo.

5–6-vuotiaana Lepistö harjoitteli jokapäiväisesti. 14-vuotiaana hän pääsi maajoukkueeseen. Sitten toiminnasta tuli suunnitelmallisempaa. Palkintoina EM-kultaa, EM-hopeaa, EM-pronssi ja MM-pronssi. Lepistö lopetti vuonna 2012 uransa 24-vuotiaana.
– Tuli paljon kysymyksiä, miksi nyt? Tuli tunne, että piti hirveästi selittää, miksi lopetti. Itse olin niin, että ettekö te tajua? Lepistö kuvailee tuntemuksiaan.
– Minulla oli visio aina pienestä asti. Tiesin, että luistelu ei ole edes kolmekymppisten laji. Halusin tehdä lajia täysillä tiettyyn pisteeseen asti ja sitten halusin muun elämän. En tiennyt, mitä muu elämä voisi olla. Tiesin, että vain taitoluistelun jälkeen muuta ja siinä se. Sitten pystyi menemään hyvillä mielin eteenpäin.
Petra Olli pystyy samaistumaan hyvin Lepistön tuntemuksiin. Kuusinkertainen painin arvokisamitalisti lopetti uransa 25-vuotiaana. Ollille sanottiin tuolloin, että hän lopetti uransa nuorena.
– Kun miettii matkaa sieltä painileikkikoulusta maailmanmestaruuteen, siinä on 18 vuotta aktiivista painin harrastamista. Ei sekään lyhyt aika ole, MM-kultaa ja kaksi EM-kultaa voittanut Petra Olli muistuttaa ihmettelijöille.

Kaisa Mäkäräisen laji on kestävyysurheilua, jossa urheilijan polku on erilainen taitoluisteluun ja painiin verrattuna. Kestävyysominaisuudet kehittyvät myöhemmin, joten uratkin jatkuvat pidempään. Mäkäräinen lopetti ampumahiihtouransa kaksi vuotta sitten 37-vuotiaana.
– Halusin jatkaa niin kauan kunnes tuli tunne, että nyt saa riittää. Nyt on ollut todella kivaa, kun on päässyt kokeilemaan kaikkea, Mäkäräinen kertoo.
Helsingin EM-kotikisat kauhea hetki ennen kultamitalia
Taitoluistelukokeilu sai Mäkäräisen ja Ollin myös pohtimaan muitakin huippu-urheilun ristiriitaisuuksia. Lepistö voitti EM-kultaa vuonna 2009 kotikisoissa Helsingissä. Tuolloin Helsingin areena oli täpötäynnä.
– EM-kotikisoista muistan sen, että en ole ikinä ollut missään niin äänekkäässä paikassa. Suoraan sanottuna se oli ihan kauhea hetki. Nytkin sitä ajatellessa tulee kylmät väreet, Lepistö muistelee pelokkaita hetkiä.
– Kun otan aloitusasennon, tulee hirveä desibelihumu. Sitten olen vaan klups!
Vapaaohjelma onnistui kovassa painetilanteessa. Helsingin areenan yleisössä riemu repesi. Tuhannet Suomen liput liehuivat. Jää täyttyi kukkapuskista.
– Voitin kyllä kultaa, mutta ei ollut sellaista tunnetta, että tämä on kivaa. Tuntui, että veitsi on kurkulla ja pitää yrittää selvitä, Lepistö muistaa.

Mäkäräisellä on vastaavia kokemuksia omista MM-kotikisoistaan. Suomen ampumahiihtotähti otti MM-pronssia normaalimatkan kilpailusta Kontiolahdella vuonna 2015. Mäkäräisen mukaan paineesta pystyi myös toki omalla tavalla nauttimaan. Suomalainen ampumahiihtotähti kertoi olevansa painetilanteessa myös enemmän skarppi. Myös itseluottamus oli kovempi tutuilla radoilla.
– Kuitenkin tahto onnistua kotona on aika kova. Välillä oli olo, että olisi aika helpompaa kisata jossain Siperiassa, Mäkäräinen sanoo.
– Huippu-urheilussa on niin paljon ristiriitaisuuksia. Toisaalta se on ihan kauheaa ja toisaalta se on parasta ikinä, Lepistö kiteyttää keskustelun.
Petra Olli on samoilla linjoilla.
– Olo oli välillä samalla tavalla kuin veitsi kurkulla, kuten Laura sanoi. Huomasin uran lopussa, että jännitystä ei enää ollut. Mietin, mitä väliä on häviämisellä tai voittamisella. Sitten oli aika lyödä tossut naulaan, Olli toteaa.
Entinen painijahuippu uskoo, että moni huippu-urheilija kamppailee paineita ja jännitystä vastaan.
– En ole tavannut yhtään urheilijaa, joka olisi sanonut oloaan ihanaksi, kun meni tekemään suoritusta hirveän paineen alla, Olli sanoo.

Lepistö teki myös jännittyneenä onnistuneita suorituksia.
– Mietin aina, että tässä on minä ja suoritukseni. Tein saman suorituksen eilen treeneissä ja nyt teen myös. Kaikki muu toi kutinaa, mutta tämä ajatus auttoi tuomaan ajatukset itse suoritukseen, Lepistö sanoo.
Olli ja Mäkäräinen onnistuvat Lepistön pikakoulutuksen jälkeen mallikkaasti vapaaohjelmissaan. Esitykset päättyvät Mäkäräiseltä ja Ollilta komeisiin tuuletuksiin ja kiitoksiin. Lepistö antaa arvosanaksi 8,5.
– Jotkut asiat onnistuvat yhtäkkiä ja jotkut vaikeita. Petralla onnistui apinaliuku ja Kaisalla sitten joku muu, Lepistö arvioi ja antoi kummallekin kehut päätteeksi.
– Loppuasento oli teillä aivan mieletön. Oikein hyvää duunia!
Taitoluistelun MM-kisat Ylen kanavilla
Keskiviikko 23.3.
Naisten lyhytohjelma
klo 12.05 Yle Areena
klo 15.00 TV2
Parien lyhytohjelma
klo 19.25 Yle Areena
klo 22.30 TV2
Torstai 24.3.
Miesten lyhytohjelma
klo 12.10 Yle Areena
klo 15.30 TV2
Parien vapaaohjelma
klo 19.15 Yle Areena
klo 21.50 TV2
Perjantai 25.3.
Jäätanssin rytmitanssi
klo 11.55 Yle Areena
klo 18.00 TV2
Naisten vapaaohjelma
klo 18.55 Yle Areena
klo 23.20 TV2
Lauantai 26.3.
Miesten vapaaohjelma
klo 15.50 TV2 ja Yle Areena
Jäätanssin vapaatanssi
klo 19.50 TV2 ja Yle Areena
Sunnuntai 27.3.
Loppunäytös
klo 18.30 TV2 ja Yle Areena
Lue lisää: