Määrätietoinen, tiimityöntekijä, sisukas, ystävällinen, aina positiivinen.
Kollegojen luonnehdinnat Ariadna Chueca Morenosta antavat kelpo edellytykset moneen työhön. Ne toimivat hyvin myös, kun pitää huolen, että koripallokentällä toimitaan sääntökirjan mukaan.
Chueca Moreno viheltää Suomessa korkeimmalla tasolla, Korisliigassa. Erotuomareita on miesten Korisliigassa 27, heistä kolme naisia. Chueca Moreno ei ole kokenut sukupuolensa olevan ongelma eikä vahvaluonteiseen ihmiseen pikkunälväisy purisikaan.
Nyt tie vie kohti suurempia areenoja. Tänä vuonna Chueca Moreno on tuomaroinut Yhdysvalloissa naisten MM-karsintoja ja Ranskassa Euroliigaa.
Kansainvälisyyden myötä vaatimustaso nousee – myös fysiikan suhteen.
– Ilman muuta. Huippukunnossa pitää olla – se työ on minulla raskauden jäljiltä vielä kesken, Chueca Moreno myöntää.

Mukana Erasmus-rahoitteisessa mentorointihankkeessa
Puolentoista vuotta sitten Chueca Moreno sai puhelun Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajalta Kati Nynäsiltä. Neljän maan koripalloliitot olivat käynnistämässä naisten mentorointihanketta ja Nynäs halusi nimenomaan Chueca Morenon siihen mukaan. Kyseessä ei ollut "kaino pyyntö", hän muistelee nyt hymyillen.
Mentorointihanke sai Erasmus-rahoituksen, ja toimeen päästiin vuoden 2021 alusta. Hankkeeseen valittiin kuusi valmentajaa ja erotuomaria, Chueca Moreno oli yksi heistä.
Mentoroijina on kolme alan konkaria. Teams-tapaamisia on kuukauden välein, mutta muu yhteydenpito on tiivistä. Chueca Moreno sanoo, että hänen mentorinsa ei päästä helpolla: omaa tekemistä, omia suunnitelmia pitää puntaroida tiiviisti.
– Tämä ei ole miehiltä pois, mutta naisilla on erilaiset vaatimukset, toiveet ja ajatukset ja he tarvitsevat eri tavalla tukea, kun mennään kohti ammattilaisuutta tietyissä asioissa kuten valmennuksessa ja tuomaroinnissa, Nynäs sanoo.

Suomi on hankkeessa hienossa joukossa. Muut maat ovat koripallon jättiläisiä eli Ranska, Espanja ja Slovenia.
– Emme me tätä koripalloa Suomessa keksi, vaan tarvitsemme kansainvälisiä vaikutteita. Mitä enemmän meidän valmentajat tai vaikka tuomarit lähtevät rajojen ulkopuolelle niin vaikutteet tulevat meille ja laji kehittyy myös täällä, Nynäs vakuuttaa.
Kansainväliselle koripalloliitolle Fiballe tämä on pilotti, josta voi olla vaikka vientituotteeksi. Kokemukset kerätään ja niitä voidaan lähteä kauppaamaan vaikka Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan.
"Paras päätös koskaan"
Ariadna Chueca Morenolla on pelaajatausta. Monia lajeja harrastanut tyttö vaihtoi koripalloon vasta 12-vuotiaana, koska koripalloilijoilla tuntui olevan muita hauskempaa.
Vaihto kannatti. Juniorivuosilta on plakkarissa Espanjan mestaruus.
Teneriffalla varttunut Chueca Moreno valmistui opettajaksi. Nykyisen aviomiehen kanssa syntyi ajatus maiseman vaihdosta. Englannin puhuminen sujui huonosti, mutta kakkosvaihtoehtona ollut Britannia putosi pois, koska siellä olisi ajautunut espanjaa puhuviin porukoihin eikä kielen oppimisesta olisi välttämättä tullut mitään.

Siispä vaihtoehto yksi: Helsinki, Suomi.
Kaupunki oli tuttu muutaman vuoden takaiselta lomareissulta, sopivan kokoinen, täällä puhuttiin hyvää englantia ja Suomessa asuva puolison täti miehineen lupasi auttaa elämän alkuun.
– Tartuimme siihen ja se oli paras päätös koskaan, Chueca Moreno sanoo.
Peliura jatkui 2014 Hyvinkään Pontevassa, mutta jo Espanjassa alkanut erotuomarointi alkoi kiinnostaa yhä enemmän. Pari vuotta myöhemmin vaakakuppi kääntyi sille puolelle. Pelaaminen loppui eikä jatku enää höntsäilynäkään.
– Olen siihen liian kilpailullinen, Chueca Moreno myöntää.

Nyt elämässä on 2-vuotias lapsi ja sijaisopettajan työ Ruoholahden kansainvälisessä koulussa. Torpan Pojissa valmentava aviomies antaa taustatukea ja palautetta uranosteessa olevaa erotuomarille.
Missä on tähtäin?
– Pitää olla realisti ja edetä askel askeleelta. MM-karsinta oli jo iso askel. Tähän menee aikaa, tulee ylä- ja alamäkiä, mutta olympialaiset ja MM-kisat – nehän ne olisivat jotain.
Lue myös:
Kataja Basketin Jamar Wilson siirtyy Ranskaan – nykyinen sopimus purettiin yhteisymmärryksessä