Quantcast
Channel: Yle Urheilu | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 19780

Tylsänä pidetty F1-rata pantiin uuteen uskoon – Ylen asiantuntijalta suorat sanat ennätyksellisestä muutoksesta: "Jotain on pielessä"

$
0
0

Alkuviikosta sosiaalisessa mediassa kuohahti, kun F1-sarjan seuraajat ympäri maailmaa huomasivat muutoksen tämän viikonlopun Australian F1-osakilpailun rataprofiilissa.

Tänä viikonloppuna Melbournen Albert Parkin radalla on peräti neljä DRS-aluetta eli paikkaa, joissa voi hyödyntää avattavaa takasiipeä ohituksissa. Koskaan aiemmin F1-sarjan historiassa paikkoja ei ole ollut niin montaa.

DRS on ollut kuuma sana alkukaudesta, koska esimerkiksi Saudi-Arabian osakilpailun voittokamppailussa Red Bullin Max Verstappen ja Ferrarin Charlec Leclerc kikkailivat DRS-alueiden kanssa.

Kumpikaan ei halunnut tulla pääsuoralle kärjessä, sillä sitten toinen kuljettaja olisi paahtanut avattavan takasiiven avulla ohi. Tilanne oli siinä mielessä erikoinen, että kilvanajossa parhaaksi ratkaisuksi nähtiin jarruttaa suoralla.

Muutenkin Melbournen F1-radalle on tehty suurimmat muutokset sitten radan ensimmäisen F1-kilpailun vuonna 1996. Peräti seitsemää mutkaa on muokattu. Kaksi mutkaa on poistettu täysin. Kierrosajoista odotetaan viisi sekuntia nopeampia ja keskinopeuden ennakoidaan kasvavan 15 kilometrillä tunnissa.

Perinteisesti Albert Park on ollut yksi F1-kauden tylsimmistä radoista. Ohitusmäärissä rata on ollut useimmiten peräpäässä. F1-tilastomies Sean Kellyn mukaan radan historiassa on nähty vain yksi ohitus kärkipaikalle, kun ei oteta huomioon lähtö- tai varikkopysähdystilanteita.

Nyt uudistusten odotetaan lisäävän ohituksia ja tekevän Melbournen kilpailusta kaiken kaikkiaan viihteellisempää.

– Lähes jokaista rataa on muutettu vuosittain, mutta Melbourne on pysynyt samanlaisena. Nyt siitä tuli kerralla huimasti nopeampi. Se on tervetullut kehitys tietäen, että autot ovat viime vuotisia selvästi turvallisempia, Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh toteaa.

Paine kehittää rataa

Australiassa ajetaan F1-kisa kolmen vuoden tauon jälkeen. Kaksi edellistä kertaa on peruttu koronaviruspandemian takia.

Mildhin mukaan Melbournessa on pitänyt tehdä muutoksia, koska katuratojen määrä F1-kalenterissa kasvaa. Tuoreimpina katuratoina kalenteriin ovat tulossa Miami ja Las Vegas.

Ensimmäinen on luvassa tämän vuoden toukokuussa. Kasinokaupungin F1-kisa julkistettiin viime viikolla. Las Vegasissa on tarkoitus ajaa ensi vuoden marraskuussa.

– Uusista Pohjois-Amerikan radoista näyttää tulevan nopeita. Azerbaidzhan on myös paikoitellen hyvin nopea. Pysyäkseen kalenterissa myös Melbournea on kehitettävä. Yksi tavoite on nopeuden kasvattaminen, Mildh arvioi.

Asiantuntijan mukaan nopeimmilla radoilla saadaan tälle kaudelle muuttuneista F1-autoista enemmän irti.

– Tätä kautta kisa kovenee ja jonossa ajaminen vähenee. Ohituksia halutaan enemmän. Samalla kuljettajien ajamisen kokemusta parannetaan nostamalla nopeuksia. Kuljettajat rakastavat ajaa nopeissa kaarteissa, Mildh muistuttaa.

Red Bullin Max Verstappen ja Ferrarin Charles Leclerc ajavat tasaisesti kilpaa.
Red Bullin Max Verstappenin ja Ferrarin Charles Leclercin taistelun odotetaan jatkuvan tiukkana Australiassakin. Saudi-Arabiassa voittokamppailu meni kikkailuksi.Getty Images

Keinotekoinen vauhdin säätely mietityttää

Miten sitten käy tämän viikon kisoissa? Mielenkiintoiseksi DRS-leikin tekee, että neljälle DRS-alueelle on vain kaksi mittauspistettä. Eli kahdelle ensimmäiselle alueelle saa DRS:n käyttöönsä, jos on ensimmäisellä mittauspisteellä alle sekunnin perässä edellä olevaa kuljettajaa. Edellä olevalle kuljettajalle sitä ei tule, vaikka takaa tultaisiinkin ohi jo ensimmäisellä DRS-alueella. Sama tilanne on myös kolmannelle ja neljännelle DRS-alueelle. Niitäkin ennen on vain yksi mittauspiste sille, kuka saa avattavan takasiiven käyttöönsä.

Asiantuntija odottaa, että kärkitiimien Ferrarin ja Red Bullin välillä nähdään alkukaudesta tuttua vääntöä.

– Tällä hetkellä Ferrarin ja Red Bullin autot ovat erittäin tasaväkisiä. Samoin moottorit. Kuljettajista puhumattakaan. Odotan samanlaisen taktisen ajamisen jatkuvan, Mildh arvioi.

Avattava takasiipi tuli käyttöön F1-sarjaan vuonna 2011. Sen tarkoituksena on siis ollut helpottaa takana tulevan mahdollisuuksia ohittaa. Samaan aikaan se on aiheuttanut myös parranpärinää, koska sitä on pidetty keinotekoisena tapana kisatapahtumien muokkaamiseen.

Nyt Australiassa lähes puolet radasta on DRS-aluetta.

– Minulle DRS on keinotekoista vauhdin säätelyä. Siksi sen yletön käyttö ei ole hyvä kehityssuunta. Mutta F1-autoa säädetään tai paremminkin ohjelmoidaan muillakin tavoilla optimaaliseksi sopimaan radan eri kohtiin. Mutta jos lähes koko kierros ajetaan siiveke auki, jotain on pielessä. Australian GP näyttäytyy tässä nyt testilaboratoriona jatkoa ajatellen, Mildh toteaa.

F1-viikonloppu käynnistyi Suomen aikaa varhain perjantaina harjoituksilla. Ensimmäisissä harjoituksissa nopeinta vauhtia pitivät Ferrarin Carlos Sainz ja Charles Leclerc. Alkukaudesta mainiosti Alfa Romeolla esiintynyt Valtteri Bottas oli kymmenes.

Toisissa harjoituksissa kärjessä oli Leclerc ja toisena Red Bullin Verstappen. Bottas oli toisissa harjoituksissa seitsemänneksi nopein.

Lue lisää:

Hallitseva mestari osoitti vahvuutensa: Max Verstappenilta upea viime hetken ohitus – kukisti Charles Leclercin ja ajoi voittoon

F1-talli Haas näytti ovea venäläisoligarkille ja kohukuski Nikita Mazepinille – tallipäällikkö Günther Steiner kertoo Ylelle hullusta kuukaudestaan

Kommentti: Valtteri Bottas sanoi ääneen epämiellyttävän totuuden Saudi-Arabian F1-kisasta


Viewing all articles
Browse latest Browse all 19780

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>