Quantcast
Channel: Yle Urheilu | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 19780

Suomalaiset painiveljekset tekivät radikaalin ratkaisun - eivät kumartele ketään Pariisin MM-paineissa

$
0
0

Porilaiset Heinon veljekset, Ville Ja Jere, ovat tehneet painiurallaan radikaalin ratkaisun ja yhdistäneet urheilun ja opiskelun Yhdysvalloissa. Yliopistourheilu on Amerikassa koko sikäläisen huippu-urheilun kivijalka ja paini on ison veden takana erittäin suosittua.

Ville, 26, aloitti Campbellin yliopistossa vuoden 2013 alussa ja on suorittanut jo liikunnanopettajan opinnot loppuun. Jenkkireissu tarjosi painillisesti ison kehityksen.

- Teknisissä asioissa sain paljon aikaan esimerkiksi jalkoihin menoissa. Meillä oli valmentajana Cary Kolat, joka on maailman huippuvalmentajia ja hän vei minua kyllä eteenpäin. Kuntopuoli on myös Yhdysvaltojen harjoituskulttuurissa aina isossa roolissa, joten nyt jaksaa painia, Ville sanoo.

Pikkuveli Jere, 22, lähti hieman myöhemmin velipojan perään samaan opinahjoon. Hän myöntää avoimesti, että kotimaan harjoitusolot eivät enää riittäneet riittävän kehityksen takaamiseksi.

- Tiesin, että saa samalla opiskeltua hyvin. Suomen tilanne oli silloin vapaapainin kohdalla hyvin epävakaa ja oli pakko tehdä jotain. Jenkit vaikutti silloin parhaalta vaihtoehdolta. Ei silloin oikein voinut sanoa, että muutan vaikkapa Georgiaan tai jonnekin. Yhdysvallat kuulosti siinä kohtaa turvalliselta vaihtoehdolta, Jere kertaa.

Painijat isoja tähtiä yliopistourheilussa

Elämä Campbellin kampuksella on tarkoin määriteltyä eikä sooloiluun ole mitään varaa. Lisäksi Yhdysvaltain harjoitussysteemissä kaikki harjoittelevat saman ohjelman mukaan ja kyydissä on pakko pysyä. Toisaalta aivan kaikki on hoidettu fysioista, lääkintähuollosta ja ravintovalmennuksesta lähtien.

- Se tuo tiettyä varmuutta tekemiseen, että viikon rytmi on tarkkaan tiedossa ja tiedän koko ajan mitä tehdään. Suomessa esimerkiksi menee paljon energiaa harjoittelun perusasioiden miettimiseen, missä harjoitellaan ja onko harjoitusvastustajia ja niin edelleen. Tuolla ei tarvitse miettiä mitään, treenaa vain ryhmän mukana niin varmasti kehittyy, Jere jatkaa.

Yhdysvaltoja kierrellessä porilaiskaksikko on huomannut, että painijat ovat isoja tähtiä yliopistourheilussa ja turnaukset vetävät isot monitoimiareenat turvoksiin katsojia.

- Painissa jo pelkästään lukiossa on 200 000 painijaa ja siitä osa siirtyy yliopistoon. Siellä painitaan vähän eri säännöillä kuin kansainvälisesti ja se on ihan oma maailmansa. Isoa osaa heistä ei arvokisat kiinnosta ollenkaan ja se on ihan jenkkien tyylistä, Jere nauraa.

Vaikka kaikki näyttää päällisin puolin mahtavalle ja taustalla homma toimii jokaisella osa-alueella, vaatii tiukka viikkorytmi kouluineen ja harjoitteluineen omat veronsa.

- Syksyn off-seasonilla on vielä kaksi lakisääteistä vapaapäivää, eli viikonloput huilataan. Marraskuulla alkaa sitten kausi ja siitä mennäänkin sitten käytännössä joka päivä, kun alkaa viikonlopun turnaukset. Pikkubusseilla runnotaan kahdeksan tunnin matka perjantaina illalla, lauantaina aamulla painot kuntoon ja illalla matsi. Sitten matsin jälkeen yöllä takaisin kotiin. Välillä siitä on glamouri kaukana, Ville selvittää.

"Ketään ei kumarrella"

Nyt ollaan Pariisissa ja MM-kisoissa. Koulunsa jo päättänyt ja Suomessa keväästä saakka asustellut 86-kiloisissa otteleva Ville on päässyt valmistautumaan Ranskaan rauhassa.

- Nyt olen saanut olla kesän leireillä eikä ole mitään aikaerorasituksia. Hyvällä mielellä lähden kisoihin ja hyvässä kunnossa olen. Sarjassani on ehkä viiden kuuden painijan rypäs joka erottuu, mutta sen jälkeen kaikki on voitettavissa, Ville realisoi.

Jere on matkustanut Eurooppaan vasta tällä viikolla, mutta alla on kesän hyvä ulkomaanleiritys.

- Kovia matseja sain kesällä ja samoja vastustajia oli leireillä paljon, mitä on nyt täälläkin. Totta kai tähän on ollut erityiskeskittyminen, mutta ketään ei kumarrella, se on ihan selvä asia”, Jere päättää.

Miesten vapaapaini alkaa perjantaina Pariisissa kello 11 Suomen aikaa. Ville Heinon avausvastustaja 86-kiloisissa on Kongon Loma Luyeye. 125 kilon painoluokassa Jere Heino mittaa ensin Korean Koungjin Namin taidot.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 19780

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>