Kauden ensimmäiseen suureen ympäriajoon, Giro d’Italiaan, on tänä vuonna vaikea nimetä ennakkosuosikkia. Viime keväänä kisan voittanut Egan Bernal ei ole mukana kisassa puolustamassa ykkössijaansa.
Lähtölistalta puuttuvat myös kovat slovenialaispolkijat Tadej Pogačar ja Primož Roglič, jotka olisivat mukana ollessaan varmasti lisänneet kisan jännitystä.
Toisaalta suurten ennakkosuosikkien puuttuminen kisasta tekee siitä ennakkoon varsin mielenkiintoisen. Kokonaiskisan voittoon voi polkea lähes kuka vaan tallinsa ykkös- tai kovimmissa talleissa jopa kakkosajaja.
Suurimmat odotukset kokonaiskisan voitossa kohdistuvat Ineos Grenadiersin Richard Carapaziin, BikeExchage-Jaycon Simon Yatesiin, Astana Qazaqstanin Miguel Ángel Lópeziin, UAE Team Emiratesin João Almeidaan ja Bahrain Virctorious -tallin Mikel Landaan.
Kolme kovinta
Olympiavoittaja Carapazin puolesta kisassa puhuu se, että hän on voittanut Giron jo aiemmin. Ecuadorilaispolkija oli kisan ykkönen vuonna 2019. Lisäksi hän on menestynyt erinomaisesti myös muissa suurissa ympäriajoissa.
Kokemusta 28-vuotiaalta pyöräilijältä siis jo löytyy. Hänen vahvuutensa on tasaisuus, hän pärjää mainiosti niin nousuissa kuin aika-ajoissa.
Lisäksi tallista löytyy erinomaista tukea. Apukuskien listalta kun löytyvät muun muassa Ranskan ympäriajossa kykynsä osoittanut Richie Porte ja pitkissä kisoissa kärkisijoille yltänyt Pavel Sivakov.

Yatesilla on aiemmin ollut hankaluuksia kestää kolmen viikon rupeama, mutta hän on viime vuosina kehittänyt kestävyyttään. Italian ympäriajossa hän on parhaimmillaan ollut kolmas. Espanjan ympäriajon hän on voittanut vuonna 2018 ja Ranskassakin ollut mukana kärkikahinoissa.
Tällä kaudella Yates on jo näyttänyt olevansa erinomaisessa kunnossa. Hän oli muun muassa Pariisi–Nizza-etappikilpailun kakkonen, kun voittoon polki Roglič.
Carapazin tavoin Yates on hyvä mäkikuski ja pärjää yleensä mainiosti myös aika-ajoissa. Kilpakumppaniinsa nähden Yatesin apuajajat ovat kuitekin muutamaa pykälää heikompia, joten Carapazin tie voittajaksi on ainakin ennakkoon Yatesia helpompi.
Almeida on Carapazia ja Yatesia vahvempi aika-ajaja, mutta tämän vuoden Girossa aika-ajoja on ohjelmassa vain kaksi. Almeidan onkin kokonaiskisassa pärjätäkseen näytettävä, että hän on parhaimpien päivien tasollaan myös mäkiosuuksilla.
Vaikka Almeida on vasta 23-vuotias, on hänellä Italian ympäriajosta taskussaan jo neljäs ja kuudes sija. Hän onkin osoittanut, että kestää hyvin kolmeviikkoisen kisan rasitukset.
Mäkimiehilläkin on mahdollisuutensa
Erinomaisena mäkikuskina tunnetun Landan mahdollisuudet voittoon riippuvat pitkälti siitä, miten hän kestää kolmen viikon rasitukset. Usein hänen mahdollisuutensa voittoihin grand toureilla ovat kaatuneet juuri kisan rasituksiin – tulostaso on notkahtanut tärkeällä hetkellä.
Hänellä on kuitenkin apunaan yksi vahvimmista apuajajajoukoista Pello Bilbaon ja Damiano Caruson johdolla. He voivat hyvin nousta, tarvittaessa, tallinsa ykköskuskiksi.
López on niin ikään erinomainen, kun matkaa taitetaan vuoristossa. Myös hänellä on apunaan erinomainen tallikaveri, Giron voittoakin juhlinut Vincenzo Nibali. Lópezin kompastuskivensä ovat kuitenkin aika-ajot, joissa tallikaverista ei ole apua. Eroa kärkeen voikin kahdella etapilla kertyä liikaa kokonaiskisan voittoa ajatellen.
Toki voittomahdollisuuksia on muillakin. Ainakin Tom Dumoulinin, Wilko Keldermanin, Jai Hindleyn, Alejandro Valverden, Bauke Molleman, Guillaume Martinin ja Roman Bardet’n otteita on syytä kolmen viikon aikana seurata. Etappivoitoista taistelevien lista on vielä pidempi.
Unkarista Sisilian kautta Veronaan
Kaikkiaan historian 105. Giro d’Italiassa poljetaan 3445,6 kisakilometriä. Tällä kertaa niistä vain 26,6 kilometriä ajetaan aika-ajona. Ensin lauantaina Budapestissä vajaan kymmenen kilometrin matkana ja jo tuttuun tapaan kisan viimeisenä etappina, kun kolmen viikon kilpailusta on jäljellä enää ratkaisevat 17,4 kilometriä.
Aiemmilta vuosilta tuttu systeemi, aika-ajo joka viikko, ei siis tällä kertaa päde Italiassa. Viime vuosina aika-ajot ovat nousseet ratkaiseviksi ja tuoneet kisaan lisää jännitystä. Vaikka aika-ajoja nyt on vain kaksi, tullee kilpailusta mielenkiintoinen, koska ylivoimaisia ennakkosuosikkeja ei ole mukana.
Kisan kolme ensimmäistä etappia ajetaan tällä kertaa Unkarissa. Lyhyen aika-ajon lisäksi poljetaan kaksi pitkää etappia, toinen hitusen alle ja toinen hieman päälle 200 kilometriä, jotka ajetaan kumpuilevassa maastossa.
Neljännelle etapille kisaajat matkaavat Sisiliaan, missä edessä onkin jo ensimmäinen vuori. 172 kilometrinen etappi huipentuu Etnalle nousuun.
Kaikkiaan kovia vuorietappeja on saatu 21:n etapin kisaan mahtumaan kuusi, joista puolet poljetaan vasta viimeisellä viikolla ja toinen kisaviikkokin päättyy vuorietappiin - voimia on siis oltava kisan lopussa jäljellä, jos meinaa olla mukana voittotaistelussa.
Eivätkä nousukilometrit tietenkään rajoitu vain kovimpiin vuorietappeihin. Kaikkiaan nousumetrejä on kisassa kaikkiaan 50 580.

Hänninen taisteluun yksittäisillä etapeilla
Kisaan starttaa 184 kilpailijaa, joista siis yksi on suomalainen. Jaakko Hänninen on mukana AG2R Citroën -tallin ryhmässä. Hänen päätehtävänsä kisassa on polkea apuajajana tallin ykköskuskille, Felix Gallille.
Kisan edetessä Hänniselle voi myös avautua paikkoja ajaa yksittäisillä etapeilla hyvistä sijoituksista. Italian ympäriajo on Hänniselle uran toinen.
Hännisen alkukausi on ollut hankala. Hän on ollut mukana kolareissa, joista on aiheutunut muun muassa selkäkipuja. Lisäksi hän on sairastellut muuten.
Italian ympäriajoa edeltäneessä kisassa Saksassa suomalaispolkija oli kuitenkin jo toipunut kolhuistaan ja sairasteluistaan. Hän pääseekin aloittamaan kisan hyvässä kunnossa.
Vaikka kilpailijoiden joukossa ei muita suomalaisia ole, kiertää kisajoukon mukana toinenkin suomalainen - Italian ympäriajon seitsemän kertaa ajanut Jussi Veikkanen. Hän toimii kisassa Groupama-FDJ -tallin joukkueenjohtajana.
Lue myös: