Suomen naisten nyrkkeilyn menestys on viime vuosina ollut vahvasti Mira Potkosen harteilla, mutta nykyään kilpanyrkkeilystä eläkepäiviä viettävä tamperelainen on lähinnä mentorin roolissa.
Ensi viikolla alkaviin naisten MM-kisoihin Suomelta lähtee kaksi nuorta, lupaavaa ottelijaa, Pihla Kaivo-oja ja Vilma Viitanen, joille molemmille Mira Potkonen on ollut tärkeä esikuva ja jonka jalanjälkiä he haluavat seurata.
50-kiloisten sarjassa otteleva Kaivo-ojalle, 19, kausi on ollut menestyksekäs, sillä hän kirkasti maaliskuussa alle 22-vuotiaiden EM-kisoissa viimevuotisen pronssinsa hopeaksi ja lisäksi hänellä on tältä vuodelta voitot sekä Tammer-turnauksesta että GeeBee-turnauksesta.
Myös 57 kilon sarjassa otteleva Viitanen, 20, palasi samaisista EM-kisoista mitali kaulassa, kun hän sai viimevuotisen hopean jatkoksi pronssia. Tämän lisäksi Viitanen voitti Tammer-turnauksen ja oli toinen GeeBee-turnauksessa.
Istanbulissa käytävät kilpailut ovat kuitenkin molemmille ensimmäiset aikuisten MM-kisat.
– Se on erilaista otella nuorten sarjassa. Junioreissa ollaan fyysisesti samalla tasolla, kun taas naisten sarjassa voi tulla yli kymmenen vuotta vanhempia vastaan. Silloin voi olla fyysisiäkin eroja, Viitanen pohtii.
Kaksikko sai esimakua aikuisten sarjasta viimeistelyleirillä, kun he valmistautuivat arvokisoihin kansainvälisellä harjoitusleirillä Assisissa, Italiassa meritoituneen Maarit Teurosen valmennuksessa.
Leirillä vastaan asettui ottelijoita Etelä-Koreasta, Yhdysvalloista, Italiasta, Alankomaista ja Brasiliasta.
– Saimme todella laadukasta sparria. Oli hyvä, että ottelijoita oli Euroopan ulkopuoleltakin, sillä siellä tyyli on kuitenkin erilainen. Leirillä näki, mikä taso on muualla maailmassa. Tuli kyllä luottavainen fiilis. Hyvällä asenteella kisoihin, ei ole mitään hätää, Kaivo-oja kertoo ja samaa mieltä on Viitanenkin.
– Täytyy luottaa vain omaan tekemiseen, että kaikki on hyvin ja on hyvässä kunnossa. Olen parin vuoden aikana kehittynyt eri osa-alueilla, eikä taito-ominaisuuksien puolelta minulla ole ollut hätää. Leiri antoi hyvää luottoa.

Nyrkkeily imaisi heti mukaansa
Pihla Kaivo-oja harrasti nuorempana kahdeksan vuoden ajan joukkuevoimistelua, mutta motivaatio lopahti loukkaantumisten takia. Isänsä kehotuksesta Kaivo-oja päätti kokeilla nyrkkeilyä ja jäi saman tien sille tielle.
Vilma Viitanen tulee näyttelijäperheestä, mutta hänen papallaan ja isällään oli kokemusta nyrkkeilystä ja eräs teatterissa järjestetty nyrkkeilyilta innosti hänet ja isoveljen lajin pariin. Muut lajit saivat pikkuhiljaa jäädä, kun nyrkkeilysali veti puoleensa.
– Nyrkkeilyssä viehättää se, että siinä on kaikki itsestä kiinni. Ei voi syöttää kaverille vaikeassa tilanteessa, vaan tilanne pitää selvittää itse. Vaikea laji vie mukanaan, kun haluaa kehittyä, Viitanen selvitti.
Samoilla linjoilla on Kaivo-ojakin, joka on vuosien varrella huomannut yksilölajin sopivan hänelle paremmin. Voimistelutaustasta on ollut hänelle kuitenkin paljon hyötyä nyrkkeilyssä, sillä hänen kehonhallintansa, ketteryytensä ja jalkatyöskentelynsä erottuvat helposti muista.

– Liikun paljon jaloilla, koetan olla terävä ja saada keskikehän haltuuni jaloilla. Minulla on aika pitkät kädet, joten yritän hyödyntää pituuttani, Kaivo-oja kertoi ja myönsi ajoittain saavansa hyötyä myös vasenkätisyydestäänkin.
7-vuotiaasta asti nyrkkeilleen Viitasen tekniikka on ehtinyt hioutua vuosien varrella huipputasolle. Nuoresta iästään huolimatta hänellä on myös kokemusta, joka näkyy erityisesti erilaisia vastustajia vastaan: hän pystyy mukautumaan heidän tyyliinsä otella.
– Nyrkkeilytilanteet kehässä ovat minulle tuttuja. En koskaan mene kehään, etten tietäisi, mitä teen, Viitanen vakuutti.
Tampereen nyrkkeilykulttuuri näkyy
Tampere on naisnyrkkeilylle jonkinlainen mekka, joka on houkutellut paikkakunnalle ja Nääshallin uumeniin yksi toisensa jälkeen lupaavimpia ottelijoita. Viitanenkin muutti Mikkelistä Tampereelle lukioikäisenä ja on huomannut sen hienon nyrkkeilykulttuurin, jota Tampere ja Tampereen Voimailuseura (TVS) hehkuvat.
– TVS on tehnyt niin hyvää työtä, että siellä on massaa ja taitoa, monta osaavaa valmentajaa. Salilla näkee paljon ihan pikkujunnuja, jotka haluavat tulla nyrkkeilijäksi, Viitanen hehkutti.
Salilta löytyy aina sparrikavereita ja onpa treenikaverina ollut kerran jos toinenkin, Viitasen ja Kaivo-ojan idoli Mira Potkonen. Kaksikon mukaan Potkosen opit ovat auttaneet uralla paljon.
– Olen oppinut häneltä, että täytyy olla sinnikäs ja uskoa itseensä. Pitää olla positiivinen asenne ja sitä positiivista asennetta Mira on aina treenisalillakin levittänyt kaikille, Kaivo-oja sanoi.

Viitanen ehti kiertää Potkosen kanssa kisojakin yhdessä, ja näillä reissuilla hän oppi paljon pelkästään juttelemalla ja seuraamalla esikuvaansa. Potkonen on muistuttanut Viitaselle muun muassa siitä, että vastoinkäymiset vahvistavat ja kaikista kokemuksista hyötyy.
Sekä Viitanen että Kaivo-oja odottavat innokkaana ensi viikon MM-kisoja ja sitä, että pääsevät mittaamaan työnteonsa määrää. Arvonta on edessä sunnuntaina, joten vasta silloin suomalaiset saavat tietää tulevat vastustajansa.
– Lähden tekemään parasta suoritusta, mihin pystyn ja tulos on sitten sen mukainen. Annan kaikkeni jokaisessa ottelussa, se saa riittää, Viitanen linjasi ja muistutti, ettei nuorilta ottelijoilta voida vielä odottaa liikoja.
– Tässä on vielä olympiadia jäljellä. Tämän jälkeen tiedämme sitten, mitä pitää korjata ja kehittää, ennen kuin alkaa Pariisin olympiakarsinnat.
Ennen kisojen alkua on hyvin todennäköistä, että suomalaiskaksikko saa viestiä eräältä tutulta henkilöltä: Mira Potkoselta, joka on aina tsempannut heitä kisoissa ja joka on aina sanonut olevansa heidän apunaan.
– Hän on minulle tosi tärkeä ihminen edelleenkin nyrkkeilyn parissa. Jos ikinä painaa joku mieltä, niin Miralle voi aina soittaa, sekä Viitanen että Kaivo-oja kertoivat.
Naisten nyrkkeilyn MM-kisat käydään Istanbulissa, Turkissa 9.–20. toukokuuta. Kisoihin osallistuu ennätykselliset 93 maajoukkuetta.
Lue myös:
Nyrkkeilijät nähdään tulevaisuuden mitalitoivoina – Vilma Viitanen yksi tukiurheilijoista