Helsingin Sanomat kertoi reilu viikko sitten nyrkkeilijä Jonna Hakkaraisen kokemasta häirinnästä, henkisestä väkivallasta, manipuloinnista, kontrolloinnista, uhkailusta ja huorittelusta. Hakkarainen teki kurinpitoilmoituksen entisestä valmentajastaan, joka on Hakkaraisen mukaan syyllistynyt edellä mainittuun toimintaan.
Kamppailulajien kurinpitovaliokunta teki asiassa päätöksen viime viikon maanantaina, mutta päätös tuli julki vasta nyt. Päätös oli Hakkaraisen kannalta kielteinen.
"Kurinpitovaliokunta hylkää kurinpitovaatimuksen siltä osin, kun se koskee tapahtumia nyrkkeilykilpailuissa 20.–23.1.2022. Kurinpitovaliokunta jättää kurinpitovaatimuksen tutkimatta siltä osin, kun se koskee tapahtumia ennen 20.–23.1.2022 järjestettyjä nyrkkeilykilpailuja. Päätös on yksimielinen", päätöksen lopussa tiivistettiin.
Koko päätöksen voi lukea tämän linkin kautta.
Kurinpitovaliokunta tutki vain nyrkkeilykilpailussa 20.–23.1.2022 tapahtuneita asioita, koska niistä oli ilmoitettu viikon sisällä tapahtuneesta.
Kurinpitovaliokunnan mukaan valmentaja ei syyllistynyt kyseisenä viikonloppuna kurinpitomääräysten mukaiseen epäurheilijamaiseen käytökseen.
Sääntöjen mukaan kurinpitovaatimuksia ei tutkita, jos ne ovat tapahtuneet yli viikko ilmoituksen jälkeen. Tämän vuoksi 20.–23.1.2022 edeltäviä tapahtumia ei tutkittu.
Päätökseen saa hakea muutosta urheilun oikeusturvalautakunnalta.
– Ei tämä tullut hirveen puskista, että tämä nyt meni näin. Aika paha olo tuli tietenkin, toivoin, että edes johonkin asiaan olisi tartuttu vakavasti ja siitä olisi tullut edes jotain, Jonna Hakkarainen kommentoi päätöstä Yle Urheilulle.
Hakkarainen sanoi, ettei ole päättänyt, aikooko valittaa päätöksestä.
Kamppailulajien kurinpidossa jätetty häirintäilmoituksia tutkimatta
Yle Urheilu uutisoi viime viikolla, että kamppailulajiliittojen yhteinen kurinpitovaliokunta on jättänyt tutkimatta useita häirintätapauksia. Syynä on kurinpitomääräyksiin kirjattu viikon määräaika rikkomusten ilmoittamiselle.
Kurinpitovaliokunta toimii lajiliittojen muotoilemien sääntöjen mukaan. Niissä todetaan, että yksityishenkilön tekemä ilmoitus on toimitettava viikon kuluessa rikkomuksesta tai siitä, kun se on tullut ilmi.
Kamppailulajien yhteinen kurinpitovaliokunta perustettiin vuonna 2017. Kurinpitosääntöjä on päivitetty sittemmin useita kertoja, viimeksi tämän vuoden tammikuussa.
Nykyisissä kurinpitosäännöissä on jo nyt eräänlaisena perälautana kohta, jossa todetaan:
"Painavista syistä voidaan kamppailulajiliiton tietoon tulleet rikkomukset käsitellä, vaikka niistä ei olekaan tehty ilmoitusta tai raporttia."
Hakkaraisen tapauksessa tätä kohtaa ei otettu käyttöön. Kurinpitovaliokunta katsoi, ettei kurinpitoilmoituksessa tuotu esiin painavia syitä sille, että kurinpitovaliokunta käsittelisi oma-aloitteisesti vuoden 2021 tapahtumia.
Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom totesi Yle Urheilulle, että aikarajaa määriteltäessä on ajateltu lähinnä kilpailuihin liittyviä asioita.
– Siinä ei ole ollenkaan huomioitu eettisiä rikkomuksia, joita on tullut nyt uusina muutaman vuoden sisällä. Siksi on kehitetty uudet urheilun yhteiset eettiset kurinpitomääräykset, Lindblom totesi.
Lindblom kuitenkin muistuttaa, että kamppailulajien kurinpitosäännöissä on kohta, jonka mukaan asia voidaan ottaa painavista syistä käsittelyyn, vaikka siitä ei olisikaan tehty ilmoitusta. Viikon aikaraja ei näissä tapauksissa ole siis mikään peruste.
Päätöksessä kesti lähes puoli vuotta
HS:n jutun mukaan Hakkaraisen entinen valmentaja toimii nyrkkeilyn johtotehtävissä ja hänellä on vaikutusvaltaa esimerkiksi maajoukkuevalintoihin.
Nyrkkeilyliitto reagoi HS:n juttuun tiedotteella.
– Kysymykseen siitä, voiko Liitto toimia keskeneräisissä tapauksissa asianosaisia suojellakseen, on meillä ehdottomasti parantamisen varaa. Olemme voineet luoda tapausten käsittelyyn vain suuntaa antavat ohjeet. Jokainen tapaus on yksilöllinen, joten täysin yhtenäistä toimintamallia ei siten ole ollut mahdollista rakentaa, Nyrkkeilyliitto viestitti.
– Mikäli kyseessä olisi vakava rikoslain alainen syytös, olisi mahdollista harkita väliaikaisia ratkaisuja, esimerkiksi tehtävästä pidättämistä tapauksen selvittämisen ajaksi. Osapuolen kanssa on kuitenkin sovittu, että tämä välttää yhteydenpitoa ilmoituksen tekijään käsittelyn ajaksi.
Lue myös: