Paavo Nurmen stadionilla nähtiin tiistaina ensimmäinen näytös kotimaisesta keihästarinasta Oliver Helander 2.0. Kyseessä oli käytännössä ensimmäinen kilpailu, jonka 25-vuotias Helander heitti uuden valmentajansa Tero Pitkämäen valvovan silmän alla – kolme viikkoa sitten Saksan Dessaussa Helander oli matkassa ilman valmentajaansa, ja viime elokuisessa SM-finaalissa kaksikon yhteistyön pituus laskettiin tunneissa.
Tiistaina yleisurheilukansa sai ensimmäisen maistiaisen kymmenen kuukautta kestäneen valmennussuhteen hedelmistä. Helander kiskaisi ennätyslukemikseen 89,83.
Kun kyseinen tulos nostaa Helanderin kaikkien aikojen suomalaistilastossa neljänneksi ohi Antti Ruuskasen ja edelle jäävät vain Aki Parviainen, Pitkämäki ja Seppo Räty, sen luulisi aiheuttavan erityisiä väristyksiä. Mutta ei. Ei pienimpiäkään.
Helanderin potentiaali nousta neljänneksi 90 metrin haamurajan rikkoneeksi suomalaiseksi on ollut tiedossa jo vuodesta 2018. Tuolloin hän heitti 21-vuotiaana keihäsraakileena tuloksen 88,02. Tänä päivänä Helander on aivan toista maata niin henkiseltä kapasiteetiltaan kuin fysiikaltaan. Vaikka Helander on ollut viime vuodet otsikoissa enemmän vammojensa ansiosta kuin tuloksillaan, potentiaali ei ole hävinnyt mihinkään. Tästä oiva osoitus oli elokuun 2021 SM-finaalissa nähty 86,13.
Kun tämän jälkeen Helander pystyi ensi kertaa vuosiin harjoittelemaan terveenä koko talvikauden ja lähes koko kevään, tiistaina nähty ennätys oli pikemminkin budjetoitu kuin yllätys. Yllätys olisi ollut, jos keppi ei olisi lentänyt kauas.

Kaksikko Helander-Pitkämäki ei ole peitellyt innokkuuttaan keväällä eri medioille antamissaan haastatteluissa. Koko ajan on ollut tiedossa, että terveenä pysyessään Helanderille 90 metrin rajan rikkominen on vain ajan kysymys.
Kuskin paikalla
Terveys, Helander, Pitkämäki ja Turku. Ainesosat olivat samat neljä vuotta sitten, kun Pitkämäki poistui viimeistä kertaa keihäänheittäjänä Paavo Nurmen stadionilta pystymättä varaamaan painoaan vasemmalle jalalleen. Samaisessa kisassa Helander astui hiuksenhienosti yli 87-metrisen heittonsa ja putosi kolmelta viimeiseltä kierrokselta.
Kaukana ei ollut yliastuminen tiistainakaan, sen verran lennokasta Helanderin vauhtijuoksu ennätysheitossa oli. Täysivauhtiset heitot ovat olleet viime viikkoina harvassa huhtikuussa tulleen ja nyt jo selätetyn lähentäjävamman vuoksi. Helander heitti esimerkiksi kauden avanneessa Dessaun kilpailussa ensimmäiset heittonsa käytännössä kävelyvauhdista kasvattaen vauhtiaan kierros kierrokselta. Tätä taustaa vasten Dessaun 80,36 oli debyytiksi mainio.
Kilpailun jälkeen kipeytynyt olkapää herätti kuitenkin jälleen tuttuja kysymyksiä Helanderin vammaherkkyydestä. Olkapää hoidettiin viikko sitten kortisonipistoksella, jonka vuoksi Helanderia ei nähty viivalla Espoon GP:ssä. Ennätyksen heittäminen heti hoitotoimenpiteen jälkeisessä kilpailussa antanee jonkinasteista helpotusta myös henkisellä puolella, mikäli olkapää oireilisi valmistauduttaessa Eugenen MM- ja Münchenin EM-kilpailuihin.
Helander on joutunut viime vuosina soveltamaan harjoitteluaan käytännössä jatkuvasti tarpoessaan vammaviidakossa. Nyt vaikuttaa, että Pitkämäen alaisuudessa yksi lajinsa historian lahjakkaimmista heittäjistä on pääsemässä vihdoin urallaan kuskin paikalle.
Toisaalta mediassa Helander on näytellyt pikemminkin sivuroolia Pitkämäen ottaessa vastuuta valmennettavansa tilanteesta ja näkymistä. Turun kilpailun jälkeinen TV-haastattelu ei ollut poikkeus. Niukkasanaisena mediassa tunnetulla Helanderilla on tuskin järjestelystä pahaa sanottavaa.

Seitsemän arvokisamitalia urallaan voittaneen Pitkämäen ja Helanderin yhteistyö on alkanut voimakkaassa myötätuulessa, mutta niin valmentaja kuin urheilija seisovat tiukasti jalat maassa. Helanderille on elintärkeää päästä eroon maineestaan yksittäisten huippulaakien heittäjänä, joten tulevan lauantain kilpailuun Kuortaneella liittyy tervettä tulospainetta.
Turussa nähty ennätys nostaa Helanderin kuluvan vuoden maailmanlistalla kolmanneksi, mikä avaa suomalaiselle oven Kuortaneen jälkeen Tukholmassa 30. kesäkuuta järjestettävään Timanttiliigan osakilpailuun. Paitsi tiuhaan kilpailemista Helander tarvitsee nimenomaan kansainvälisiä otatuksia kehittyäkseen arvokisamenestyjäksi. Tiistaina taakse jäivät hallitseva olympiavoittaja, ennätyksensä Helanderin tavoin heittänyt Neeraj Chopra (89,30), ja hallitseva maailmanmestari Anderson Peters, 86,60.
Huikea taso
Helanderin ennätys ei jäänyt Paavo Nurmen kisojen ainoaksi kansainväliseksi otsikkomagneetiksi. Voittotuloksista Daniel Ståhlin 70,62 metriä kiekossa, Rasmus Mägin 47,82 aidatulla ratakierroksella, Krista Tervon 74,34 moukarissa ja Tobi Amusan 12,57 pika-aidoissa olisivat mitalitasoa kaikissa arvokisoissa. Lisäksi mainittakoon Max Burginin maailman kärkitulos 800 metrillä ja liuta muita tuloksia, joilla oltaisiin korkealla kuukauden kuluttua käytävissä MM-kisoissa.

Paavo Nurmi Gamesin kisaorganisaatiolle on nostettava hattua siitä, kuinka kovatasoisen urheilijakattauksen se pystyy tarjoamaan vuodesta toiseen. Tapahtuma pesee mennen tullen useat Timanttiliigan kilpailut, joista valtaosa käydään puolitäysille katsomoille. Turussa tunnelman takaa aina täysi tupa, jota urheilijat arvostavat ja hehkuttavat estoitta. Olkoon status tulevaisuudessa Timanttiliiga tai mitä tahansa muuta, PNG on suurten kansainvälisten yleisurheilukilpailujen joukossa.
Lue lisää: