TAMPERE.
Pertti Ukkola voitti kreikkalaisroomalaisen painin olympiakultaa Montrealin kisoissa vuonna 1976. Lisäksi miehen palkintokaapista Teiskosta löytyy muun muassa MM- ja EM-kultamitalit sekä kahdeksan SM-kultaa 57-kiloisten sarjassa.
68-vuotias Ukkola jäi elokuussa eläkkeelle, mutta valmentaa edelleen harrastusmielessä Tampereella Kooveen painijoita. Painilegenda on täysin oikea henkilö kertomaan, missä suomalainen miespaini vuonna 2019 menee.
– Painin tila herättää sellaisia ajatuksia, että 20-vuotiaissa ja vielä 23-vuotiaiden sarjassa ollaan lähellä maailman huippua. Muutama kaveri on jopa ihan huipulla, mutta miesten sarjoihin siirryttäessä loikka on pitkä. Vaikea sanoa, mistä se johtuu, mutta miehissä ei ollakaan ihan maailman kärjessä, Ukkola sanoo Ylelle.
Menestys tyssää perusasioihin.
– Innostusta ei ole tarpeeksi. Sen pitäisi olla kantavaa ja pitkälle vievää. Jos menestyy nuorena hyvin, niin lehdet toitottavat, että tässä on loistava lahjakkuus. Siihen rupeaa urheilija uskomaan itsekin, vaikka täytyisi säilyttää nöyrä mieli ja yrittäminen. Halun pitäisi säilyä sinne ihan uran loppupuolelle asti, Ukkola toteaa.
Mitä 10 vuoden päästä?
Kymmenen vuoden jaksolla suomalaisessa painissa ei ole näköpiirissä valtavia muutoksia.
– Suomi on valitettavasti edelleen amatöörimaa silloin. Ammattiurheiluun kykenevät maat kuten USA Venäjä, Azerbaidzan ja Georgia ovat edelleenkin johtavia valtioita painissa, Ukkola lataa.
– Se on paljolti kiinni siitä, miten resursseja ja rahaa jaetaan.
Vaivaako suomalaista painia siis resurssien puute?
– Kyllä, se on selvä asia.
Ukkola nostaa esiin muutaman lahjakkaan painijan nimen.
– Arvi Savolaisesta voi kehittyä kestomenestyjä. Elias Kuosmanen on hänen kanssaan samassa sarjassa. On hyvä asia, että joutuu kilpailemaan siitä edustuspaikasta. Myös Pohjanmaalla on monta hyvää nuorta, muiden muassa Marko Yli-Hannukselan poika Akseli.

Ollissa olympiavoittaja-ainesta
Naisten painille vuosi 2018 oli upea. Petra Olli voitti EM- ja MM-kultaa.
– Näillä sai minun aikanani Vuoden urheilija -tittelin. Valitettavasti tänä vuonna ei taida saada, sillä siellä sattuu olemaan sellainen Iivo Niskanen. Kyllä olympiavoitto on aina suurempi kuin mikään muu, suureksi maastohiihdon ystäväksi tunnustautuva Ukkola sanoo.
Olli tähtää jo täysillä vuoden 2020 Tokion olympiakisoihin. Ukkola uskoo naisessa olevan potentiaalia olympiavoittajaksi.
– No varmasti, mutta se on kyllä kovan työn takana. Sanotaan näin, että en hämmästyksestä lennä selälleni, jos hän voittaisikin Tokiossa, Ukkola toteaa.
Voimaa Lapista
Pertti Ukkola muistetaan hurjasta voitontahdostaan ja täysin säälimättömästä harjoittelustaan. Finaalia tai pronssiottelua hän ei aktiiviurallaan hävinnyt kertaakaan. Sodankylässä kasvaneen painilegendan luonteenlujuudesta voisi moni tämän päivän urheilija ottaa oppia. Sen ominaisuuden siirtäminen seuraaville sukupolville ei ole yksinkertaista.
– Vaikea sanoa, miten sen voisi siirtää. Nuorten pitäisi varmaan muuttaa Lappiin asumaan. Olen siellä raukoilla rajoilla kasvanut. Totuin siihen, ettei mikään tule helpolla. Kun muutin Lapista Pohjanmaalle, opin että asioiden eteen pitää tehdä töitä. Kun tekee tarpeeksi töitä, niin asiat järjestyy, Ukkola pohtii.
68-vuotias Ukkola on yhä ikäisekseen erinomaisessa kunnossa. Paidan hihan alta pullottaa hauislihas ja iloista tarinaa pulppuaa miehen suusta.
– Jos puiston läpi kävelee, niin uskaltaa yksin mennä. Ei tarvitse turvamiestä, olympiavoittaja kuvailee fyysistä kuntoaan.
Timo Kunnari
Petra Olli on ehdolla Vuoden urheilijaksi Urheilugaalassa 17. tammikuuta. Suora lähetys Urheilugaalasta TV2:ssa kello 20.
Lue myös: