Ratsukoiden oli määrä vallata Helsingin jäähalli taas viideksi päiväksi, mutta toisin kävi. Helsinki Horse Show peruttiin jo toisen kerran peräkkäin koronaviruksen vuoksi. Suurtapahtuman järjestäjille heinäkuinen päätös oli välttämätön, erityisesti jatkon kannalta.
– Silloin kun päätimme perumisesta heinäkuun alussa, oli liian monta auki olevaa asiaa, joiden riski oli liian suuri pienelle järjestäjälle, sanoo tapahtumajohtaja Tom Gordin.
Gordinin mukaan päätökseen vaikutti muun muassa epävarmuus sallitusta yleisömäärästä.
– Jos miettii, että vasta jokunen viikko sitten olisi edes saatu avattua lipunmyynti niin, että olisi tiedetty, saammeko myydä joka rivin vai joka toisen rivin vai miten, niin se oli ihan mahdotonta.
Helsinki Horse Show on kerännyt vuodesta toiseen nipun maailman kärkiratsastajia viikonvaihteen kovimpiin esteluokkiin. Kansainväliset tähdet ovatkin aina olleet tapahtuman kulmakivi, mutta kotimaisten ratsukoiden menestys otetaan toki ilolla vastaan.
– Suomen kansainvälinen taso on vaihdellut vuosien varrella. Me olemme rakentaneet Helsinki Horse Show'ta siten, että emme ole riippuvaisia suomalaisten menestyksestä, vaan tapahtuma elää kansainvälisyydellä. Mutta se on ihan selvä, kun suomalaiset pärjäävät näissä kovimmissa kisoissa, niin tuohan se lisäarvoa ja lisää kiinnostusta kaikin puolin. Kyllä Henri Ruosteen ja Noora Forsténin ja muiden suorituksia on ilo seurata. On upeaa, että Suomi on taas siellä kapealla, mutta näkyvällä paikalla. Tämä on hyvä kaikille, ei vain Horse Show’lle, vaan ratsastukselle laajemmin, Gordin pohtii.
Hänen mukaansa Helsinki Horse Show'n tulevaisuuskin näyttää hyvältä. Maailmancupin pisteistä kisataan Helsingissä jatkossakin, vaikka tapahtuma on peruttu nyt kahdesti.
– Kun pandemia iski, kansainvälinen liitto FEI linjasi, että jos maailmancupin tapahtumaa pandemian takia joutuu siirtämään vuodella, niin nykyiset oikeudet ja sopimukset jäävät voimaan. Sama koski tätä toista vuotta.
Tämä vuosi oli ensimmäinen uudesta kolmivuotisesta sopimuksesta, eli kaksi seuraavaa vuotta ovat ainakin turvattu. FEI solmii sopimukset aina kolmeksi vuodeksi kerrallaan.
Myös pidemmälle tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä tapahtuman yhteistyökumppanit ovat olleet tukena myös peruttujen tapahtumien aikana.
– Meillä on yli 20 kumppania, yhteisöjä ja yrityksiä, ja ilahduttavaa on se, että mikään taho kahdesta välivuodesta huolimatta ei ole jättänyt meitä oman onnemme nojaan. On ollut myöskin ilahduttavaa, että viime viikolla julkaisimme kahden uuden yrityskumppanin aika merkittävät, monivuotiset sopimukset ja muutama lisää on tulossa. Tällaisen onnistuneen suurtapahtuman edellytykset, jotka perustuvat järkevään ja tasapainoiseen talouteen, näyttävät olevan mallissaan.
Tämän vuoden tapahtuma oli tarkoitus järjestää viimevuotisen ohjelman mukaan. Ensi vuodelle ohjelmaa kuitenkin jo muutetaan. Siihen halutaan tuoreutta ja ajankohtaisuutta.
Muun muassa Helsingin vuoden 1952 olympialaisten juhlavuosi näkyy tulevassa tapahtumassa.
– Tietenkin huippu-urheilu menee hyväksi havaittua ja tunnettua rataansa. Mitkä kilpailut ja millä tasolla, niin sitä ei edes voi peukaloida, se menee ihan kansainvälisen liiton sääntöjen mukaan. Mutta sitten sen oheen tuodaan kivoja elementtejä. Olympia-aate tulee olemaan vahvasti läsnä Horse Show'ssa. Eli meillä on muun muassa näytös, joka teemoitetaan olympia-aatteen ja Helsingin oympialaisten mukaan, Gordin paljastaa tulevasta ohjelmasta.
Lue myös: