– Tämä on ollut ihan paras päivä!
Tyttö hihkaisee iloisen huudon vierestä seuraavalle isoäidilleen. He ovat mukana Dream Spark -leirillä, jonka tarkoituksena on tarjota elämyksiä ja virikkeitä lapsille ja nuorille, joille harrastusmahdollisuudet eivät ole itsestäänselvyys. Parhaillaan on menossa boulderointi, eli kiipeily.
Ensimmäistä kertaa järjestettävä Dream Spark -leiri syntyi yritysvalmentaja Melina Näätäsen ideasta. Ensin hän haaveili pienimuotoisesta, ehkä noin kymmenen nuoren kesäleiristä pääkaupunkiseudulla. Nyt ollaan kuitenkin Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla ja paikalla kolmipäiväisellä leirillä on yli viisikymmentä lasta ja nuorta.
– Sain alun perin idean hyväntekeväisyysleiristä ja se sitten pullahti vähän isommaksi, kun sain ympärilleni upeita ihmisiä. Tämä on sellainen "unelmista totta" -leiri.
– Pääsimme aluksi tutustumaan Susijengin harjoituskeskukseen ja tekemään siellä vähän harjoitteita. Sen jälkeen leiriläisillä on ollut mahdollisuus tutustua eri lajeihin rasteilla, joita tässä kolmipäiväisen leirin aikana on kahdeksan kappaletta, Näätänen selvittää innostuneesti.

Lajivalikoimassa ovat boulderoinnin lisäksi jalkapallo, frisbeegolf, jousiammunta, vaellus, volttihyppely, kaupunginvalloitus sekä curling.
– Tavoitteemme on, että leirin jälkeen kaikilla olisi isoja unelmia, joita kohti mennä. Oma unelmani on se, että kun joskus yhdeksänkymppisenä työntelen rollaattoriani kadulla, niin joku näistä leiriläisistä kävelisi aikuisena vastaan ja sanoisi: ”sinun ansiostasi Mellu-täti olen tehnyt unelmistani totta ja olen onnellinen!”.

Jopa yli 20 000 lapsen tai nuoren urheiluharrastuksen on arvioitu päättyneen koronapandemian aikana. Kaikille harrastukset eivät ole silti mahdollisia normaalioloissakaan, esimerkiksi harrastusmaksuista ja perheen taloudellisesta tilanteesta johtuen.
– Ikävä kyllä sellainen kynnys taitaa olla olemassa, mutta juuri sitä olemme täällä madaltamassa ja pyrkimässä tekemään harrastamisesta kaikille mahdollista. Näyttää siltä, että olemme onnistuneet siinä mitä haemme, kun lapsilla on ollut hymy korvissa, sanoo liikunta-asiantuntijana Kisakalliossa toimiva Jani Jokinen.
Näätänen puolestaan kehottaa pohtimaan myös sitä, millaisilta koronarajoitukset ovat tuntuneet lapsen näkökulmasta.
– Me aikuiset tiedämme, kuinka raskaalta lähes kahden vuoden koronarajoitukset ovat tuntuneet. Voi vain kuvitella, miltä se on tuntunut lapsista. Omasta lapsuudesta muistaa, että jo yksi kahden kuukauden kesälomakin tuntui lähes yhtä pitkältä kuin elämä. Sen vuoksi on ihan mahtavaa, että pystymme tukemaan lasten harrastamista myös näin.
Tavoite on, että lapset harrastavat myös leirin jälkeen
Dream Spark -leirin kanssa yhteistyötä tekevä SOS-Lapsikylä tarjoaa leiriläisille mahdollisuuden hakea yhteen harrastukseen harrasterahaa vuodeksi. Näin toiminnalle pyritään luomaan jatkumoa.
– Toivottavasti saisimme sytytettyä kipinän johonkin harrastukseen. Tavoite on myös, ettei tämä leiri jää tähän yhteen kertaan, vaan saamme näitä tulevaisuudessa lisää, Näätänen sanoo.
Ennen boulderointirastia leiriläisille on tarjolla psykologista valmennusta, jonka tarkoituksena on käsitellä mahdollisia pelkotiloja sekä rohkaista tavoitteeseen pyrkimistä. Näätänen kertoo todistaneensa aitiopaikalta, kuinka esimerkiksi yksi korkean paikan kammoa potenut leiriläinen voitti psykologisen valmennuksen avulla pelkotilansa ja pääsi lopulta kokemaan kiipeilyseinällä aitoa onnistumisen riemua.
Toimittajan mieleen leiriltä jäävät erityisesti havainnot ja keskustelut jousiammuntarastilla. Yksi nuorista kertoo löytäneensä sieltä juuri itselleen sopivan lajin. Toinen taas toteaa, ettei laji tunnukaan ihan sellaiselta, mitä hän odotti – frisbeegolf pysyy ykkösenä.

Lajikokeiluissa on mukana myös lasten vanhempia. Eräs äiti kuvailee, kuinka hankalaa omien lasten harrastaminen on perheen taloudellisen tilanteen vuoksi. Toinen puolestaan kuvailee leirin tarjoavan lapsilleen kolmen kohdan unelman:
– Täällä voi kokeilla eri lajeja, asua hotellissa sekä syödä ravintolassa!
Kesken curling-kokeilun paikalle saapuu myös pitkänhuiskea yllätysvieras. Valtaosa leiriläisistä tunnistaa Leijonien mestarikapteeni Marko Anttilan oitis, mutta kuuluu curling-radan reunalta myös yksi ”kuka sä oot?” -kysymys.
Kiekkotähti heittäytyy lasten kanssa hetkeksi curlingin lumoihin, mikä selvästi tempaa lajia hieman aristelleetkin lapset entistä paremmin mukaan.
– Yritän tässä vähän tartuttaa liikunnan iloa näille nuoremmille. Lasten ja nuorten liikunta on lähellä sydäntä ja siksi pyrin olemaan tällaisessa tapahtumassa mukana. Esimerkiksi jääkiekko on nykypäivänä kallis harrastus. On hienoa, että siellä puolella löytyy yhteishenkeä, jolla tilannetta voidaan tasoittaa, Anttila sanoo.
– Itsekin kiersimme myymässä vaikkapa joulukalentereita ja suklaata sun muuta. Muistan, että teimme myös jonkinlaisia inventaarioita Lempäälän kaupoissa. Samantyyppistä toimintaa tehdään nykypäivänäkin ja se on mielestäni tervetullut tapa auttaa kustannuksissa.
Videon Marko Anttilan vierailusta leirillä voi katsoa tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.
– Nämä ovat hienoja juttuja, että ihmiset jaksavat auttaa lapsia ja nuoria liikkumaan. Yritän antaa siihen mukaan myös oman pienen panokseni, vaikka aikatauluni tässä kauden aikana on aika hektinen. Se tuo itsellenikin energiaa, kun pääsen vähän lasten kanssa vetämään curlingia tai mitä tahansa muutakin lajia. Ehkä tästä voi syntyä myös niitä tulevaisuuden tarinoita, kun nämä nykypäivän lapset joskus pärjäävät, Anttila sanoo.
Melina Näätänen seuraa lajikokeilurasteja silmin nähden innoissaan.
– Täällähän nämä leiriläiset pomppivat ihanasti kuin luppakorvat ja fiilis on mahtava! Koko porukka on tosi lyhyessä ajassa tiivistynyt yhtenäiseksi ryhmäksi, jolla on pilkettä silmäkulmassa.
Ilmassa tuntuu olevan samanlaista ”unelmista totta” -henkeä, joka keväällä 2019 johdatti altavastaajina kisoihin lähteneet kiekkoleijonat maailmanmestaruuteen, ”Mörkö” Marko Anttila kipparinaan. Tuskin onkaan sattumaa, että Dream Spark -leiriläiset saivat elämysten ja frisbeegolf-setin lisäksi kotiinviemisikseen myös kultaleijonien tarinan kertovan kirjan.
Lue myös: