Tero Seppälän komea venyminen uransa parhaaseen sijoitukseen ampumahiihdon maailmancupissa Östersundissa sai aikaan riemunkiljahduksia Ylen selostamossa. Asiantuntija Laura Toivanen hehkutti vuolaasti 16. sijalta takaa-ajossa viidenneksi nousseen Seppälän kylmäpäistä suoritusta.
Vaikka Seppälä, 25, oli kauden kahdessa ensimmäisessä pikakisassa sijoittunut 16:nneksi ja potentiaalia oli nähtävissä, tuli näin hurja nousu lähelle palkintokorokesijoja Toivasellekin yllätyksenä. Etenkin sen jälkeen, kun Seppälä ampui koko kisan ensimmäisen laukauksensa ohi. Sen jälkeen suomalainen osui jokaisessa ammunnassa, yhteensä 19 kertaa 20:stä.
– Mieletön suoritus siinä tilanteessa ja paineessa. Teron ammunnat olivat nopeita. Varmasti hän tiedosti, kuinka hyvää suoritusta on tekemässä. Tero on kuitenkin kokenut ja suoriutui kylmänviileästi, Toivanen iloitsi.
Katso alla olevalta videolta Seppälän ratkaiseva ammunta ja loppukiri.
Valmentajagurun tietotaito näkyy penkalla
Seppälä siirtyi alkuvuodesta venäläisen huippuvalmentajan Anatoli Hovantsevin valmennukseen. Itsekin Hovantsevin tiimissä aktiiviurallaan urheilleen Toivasen mukaan Hovantsevin vinkit näkyvät erityisesti Seppälän penkkatyöskentelyssä.
– Ampumapenkkatyöskentely on nopeutunut tosi paljon ja Tero hyppää ennakkoluulottomasti siihen tekemiseen, mitä on harjoitellut. Tero ampuu nyt niitä 25-26-sekuntisia, mitä aina treeneissäkin. Aikaisempina vuosina hänen ammuntansa olivat yli 30-sekuntisia, Toivanen kertoo.
Kerran aiemmin Seppälä on yltänyt kymppisakkiin maailmancupissa. Uran paras ennen tätä päivää oli seitsemäs sija Nove Meston pikakilpailusta keväältä 2020. Viime kaudella Seppälä ylsi henkilökohtaisessa kisassa 20 parhaan joukkoon kahdesti, kuten myös kaudella 2019–20.
Vaikka ampumahiihdon maailmancupia on kisattu tällä kaudella vasta kaksi osakilpailua, on Seppälä yltänyt 20 parhaan joukkoon jo kolmesti (16:s, 16:s ja 5:s).
Joensuussa asuva Seppälä on Toivasen mukaan tehnyt viime kaudesta selkeän tasonnoston. Taustalla on paitsi pitkäjänteinen harjoittelu monen vuoden ajan, myös uuden ja ilmeisen toimivan valmennuskuvion löytyminen.

Anatoli Hovantsev tunnetaan myös Suomen maajoukkueen entisenä päävalmentajana vuosilta 1988–2002.
– Tero treenaa Kontiolahdella, ja työskentelee lähes päivittäin yhdessä valmentajan kanssa. Vähän samanlainen kuvio kuin ruotsalaisilla. Heillä on aina ammattivalmentaja penkalla, kun Anatoli palkattiin sinne. Hienoa, että Tero uskalsi tehdä tämän ratkaisun urallaan, Toivanen sanoo.
Östersundin takaa-ajon voittanut Norjan Vetle Sjåstad Christiansen ja seuraavat sijat vallanneet Ruotsin Sebastian Samuelsson ja Ranskan Emilien Jacquelin olivat kisassa omaa luokkaansa. Seppälä taisteli nelossijasta kolmen muun huippumenijän kanssa ja taipui vain Tshekin Michal Krcmarille. Eroa kärkeen oli maalissa 52 sekuntia.
Harvinaista herkkua
Ampumahiihdon maailmancupissa ja arvokisoissa Suomen menestys on 2010-luvusta lähtien ollut lähinnä Kaisa Mäkäräisen varassa. Miesten puolella on ollut vaisumpaa.
Suomalaismies on sijoittunut viiden parhaan joukkoon globaalissa kilpailussa viimeksi vuonna 2006, kun Paavo Puurunen oli Torinon olympialaisten yhteislähdössä neljäs.

2000-luku toki alkoi suomalaisittain hienosti, kun Puurunen voitti Pokljukassa normaalimatkan maailmanmestaruuden vuonna 2001. Vuonna 2003 Vesa Hietalahti saavutti normaalimatkalla MM-pronssia.
Yle Urheilun asiantuntija Laura Toivanen pitää täysin mahdollisena, että Seppälän nimi nousisi vielä 2000-luvun arvokisamenestyjien lyhyelle listalle.
– Tero on kova hiihtäjä, joka pystyy lyömään kampoihin maailman parhaille. Nyt hänen ammuntansakin on nopeaa. Tero näyttää nyt siltä, että ei yhtään pelkää menestyä.
Lue myös: