Vuoden urheilijaksi valittu Matti Mattsson nousi harvinaiseen joukkoon, sillä hänestä tuli vasta kolmas kyseisen saavutuksen saanut uimari.
Aiemmat olivat Jani Sievinen ja Hanna-Maria Seppälä.
– Tuntuu äärettömän hyvältä. Tuolla nimilistalla on niin raudankovia tekijöitä, että hienoon ryhmään pääsi mukaan, 200 metrin rintauinnin olympiapronssimitalisti Mattsson tunnelmoi Yle Urheilulle valinnan jälkeen.
Vuosi 2021 oli Mattssonille hieno vuosi kaikkien vaikeuksien jälkeen. Hän nappasi vuoden 2013 MM-uinneissa pronssia samalta matkalta kuin tuli nyt olympiapronssia. Vuoden 2014 Urheilugaalassa Matti Mattsson sai Läpimurto-palkinnon ja oli Vuoden urheilijan äänestyksessä kolmas. Tuon menestysvuoden jälkeen terveysmurheet kuitenkin riivasivat.
– Vuosi kertoi urheilusta sitä, että ei voi antaa periksi, vaikka olisi vaikeaa. En antanut piiruakaan periksi, enkä luovuttanut. Oli suomalaista sisua, Mattsson sanoi.
Ylipäätänsä suomalaiselle uinnille päättynyt vuosi oli komea. Ari-Pekka Liukkonen otti EM-kultaa 50 metrin vapaauinnissa ja Ida Hulkko EM-hopeaa 50 metrin rintauinnissa.
– Ollaan tehty asioita oikein. Olemme päässeet takaisin huipulle, jossa se oli kultaisella 1990-luvulla, Mattsson mietti.
Suomalaisessa urheilussa on eletty viime aikoina vaikeassa tilanteessa, kun koronaviruspandemia ja siihen liittyvät rajoitukset ovat kurittaneet aika paljon urheilumaailmaa. Viimeisen viikon aikana puheenaiheeksi ovat nousseet hallituksen suosittelemat rajoitukset lasten ja nuorten liikuntaan, kun samaan aikaan koulut voivat olla auki. On puhuttu, että lapset ja nuoret voivat lopettaa liikunnan harrastamisen koronan aiheuttamien seurausten takia.
Mattsson piti voittonsa jälkeen koskettavan puheen, jossa otti huomioon vaikean tilanteen ja kohdisti sanansa myös lapsille ja nuorille. Hän toivoi, että koronapandemian takia liikuntaharrastuksen keskeyttäneet nuoret löytäisivät takaisin liikunnan ilon.
– Suomalaiset janoavat urheilumenestystä. Haluan sanoa, että lapset ja nuoret lähtisivät nauttimaan urheilusta. He saisivat siitä iloa. Kaikista ei tule huippu-urheilijoita, ei pidäkään tulla. Sitten kun parit timantit hioutuu, sieltä onnistuu joku, Mattsson toteaa.
Seuraavana isona tavoitteena Mattssonilla on MM-uinnit Fukuokassa toukokuussa. Matka koittikin pian Urheilugaalan päättymisen jälkeen takaisin kotiin Poriin harjoittelemaan. Nyt 28-vuotiaan Mattssonin edessä siintävät Pariisin olympialaiset kahden ja puolen vuoden päästä.
– Se on todennäköisesti uran huipentuma, mutta kuka sitä tietää, Mattsson päätti.
Potkoselta vuolaat kehut valmentajalle
Mattsson oli Urheilutoimittajain liiton äänestyksessä ylivoimainen ykkönen. Hän keräsi 2 104 pistettä ja otti 139 ykkössijaa. Toiseksi tulleen nyrkkeilijän Mira Potkosen pistesaalis oli 1 157. Ykkössijoja tuli 6. Kolmanneksi sijoittunutta golfaria Matilda Castrenia oli äänestetty ykköseksi 26 kertaa, mutta pistesaalis oli 1 026.
Uransa Tokion olympialaisiin päättänyt Mira Potkonen teki viime vuonna myös suomalaista olympiahistoriaa, kun otti ensimmäisenä suomalaisnaisena kaksista peräkkäisistä kesäolympialaisista mitalin. Tätä nykyä Varalan urheiluopistossa opiskeleva Potkonen pääsi kertomaan Urheilugaalassa, miten hänen huima saavutuksensa oli mahdollinen. Potkonen kuitenkin aloitti aktiiviuransa nyrkkeilyssä vasta 27-vuotiaana. 14 vuotta myöhemmin hän oli kaksinkertainen olympiamitalisti.
Potkonen sanoi ensimmäiseksi syyksi monipuolisen liikuntataustan nuorempana, jonka jälkeen antoi upeat kiitokset valmentajalleen Maarit Teuroselle.
– Täytyy sanoa, että ammattitaitoinen ja itsensä likoon laittava valmentaja on kasvattanut minusta ensi hetkestä joka hetki sen urheilijan, joka olen tänä päivänä. Hän on laittanut itsensä likoon samalla tavalla kuin minä. Olemme tehneet yhdessä kovan työn. Valmentajalla on ollut iso merkitys, Potkonen kiitteli.
Kiitokset saivat hänen seuransa Tampereen Voimailuseuran treenitoverit sekä läheiset.
– On ollut lämpöä täynnä oleva perhe. Se on ollut tukeni ja turvani. Sinne olen voinut aina palata. Sieltä olen ammetanut energiani. Siellä on ollut helppo olla, Potkonen iloitsi.
Lue lisää: