Kerttu Niskanen saavutti olympiahopeaa naisten 10 kilometrin väliaikalähtökilpailussa Pekingin olympialaisissa. Niskanen hävisi huimassa taistelussa voittaja Therese Johaugille vaivaiset 0,4 sekuntia.
33-vuotiaalle Johaugille tämä oli uran sekä näiden olympialaisten toinen henkilökohtainen olympiakultamitali. 33-vuotias Niskanen saavutti uran ensimmäisen henkilökohtaisen mitalin Sotshin 2014 parisprintin sekä viestin hopeamitalien jatkoksi.
Suomen Krista Pärmäkoski saavutti pronssia. Hän jäi kärjestä 31,5 sekuntia, joten kärkikaksikko Johaug ja Niskanen oli omaa luokkaansa.
Suomen kahden mitalin pahin uhkaaja oli niin sanotun kuuman ryhmän viimeisenä startannut Venäjän olympiajoukkueen Natalia Neprjajeva, joka aloitti kisassa selvästi kovinta kyytiä.
Jos nähtiin Niskasen ja Johaugin välillä huima trilleri, samaa voidaan sanoa pronssitaistosta – Neprjajeva tuli maaliin pienimmällä mahdollisella erolla eli 0,1 sekuntia hitaampana kuin Pärmäkoski.
31-vuotiaalle Pärmäkoskelle uran neljäs henkilökohtainen olympiamitali. Viime kisoissa Pyeongchangissa hän saavutti hopeaa 30 kilometriltä ja pronssia yhdistelmäkisasta sekä 10 kilometriltä. Lisäksi Pärmäkoski oli viestin hopeajoukkueessa Sotshissa 2014.
Johanna Matintalo oli 14:s (+1.24,9) ja Anne Kyllönen 16:s (+1.36,3).
Juttu jatkuu alla olevan grafiikan jälkeen.
Suomeen kaksi arvokisamitalia maastohiihdossa samassa kisassa tuli edellisen kerran 2001 Lahden MM-kisojen sprintissä, Pirjo Manninen voitti kultaa, Kati Sundqvist nappasi hopeaa. Olympialaisissa kaksi hiihtomitalia Suomeen samasta kisasta tuli edellisen kerran Sarajevossa 1984, kun miesten 15 kilometrillä hopeaa otti Aki Karvonen ja pronssia Harri Kirvesniemi.
Maailmancupissa kaksi suomalaista oli podiumilla viimeksi vuonna 2017, kun juuri Pärmäkoski ja Niskanen olivat 30 kilometrin yhteislähdössä Oslossa toinen ja kolmas, tosin silloin Pärmäkoski oli Niskasta nopeampi.

Näin kisa eteni
Ensimmäisessä väliaikapisteessä 1,8 kilometrissä kovimman ajan tauluun löi Neprjajeva. Niskanen oli toisena (+7,7), Pärmäkoski kolmantena (+8,1). Johaug ja Venäjän Tatjana Sorina olivat aivan suomalaisten kannassa.
Kisan puolivälissä eli 5,0 kilometrissä Johaug johti Niskasta 0,6 sekunnilla, mutta seuraavassa nousussa Niskanen oli omaa luokkaansa norjalaistähteen verrattuna. Nimittäin 6,3 kilometrissä Niskanen johti Johaugia peräti 11 sekunnilla.
6,3 kilometrissä Neprjajeva oli kolmantena ja jäänyt kärjestä jo 14,7 sekuntia, Pärmäkoski oli kärkeä perässä 17,7 sekuntia.
Viimeisessä väliaikapisteessä 8,6 kilometrissä Niskanen oli vielä kärjessä, mutta enää 1,3 sekunnilla Johaugiin. Pärmäkoski oli tässä vaiheessa jäänyt kärjestä jo 23,6 sekuntia, mutta ohittanut Neprjajevan kahdeksalla sekunnilla.
Sekuntitaistelussa Johaug pystyi siis kirimään viimeiset 1,4 kilometriä 1,7 sekuntia nopeammin kuin Niskanen. Neprjajeva puolestaan tuli lopun selvästi kovempaa kuin Pärmäkoski, mutta suomalaisen hyväksi jäi siis mainittu 0,1 sekuntia.
Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen nosti esiin, että Johaug ja Pärmäkoski hiihtivät loppusuoran ladun vieressä, kun taas Niskanen ja Neprjajeva tulivat latua pitkin – sillä saattoi asiantuntijan mukaan olla vaikutuksensa kymmenysten mittelössä.

"Tämä oli varmaan viimeinen mahdollisuus"
Niskanen saapui haastattelupisteelle kyyneleitä niellen.
– Hyvältä tuntuu, kyllä tässä oli varmaan viimeinen mahdollisuus tälle uralle ottaa olympiamitali. Olen ylpeä itsestäni, että taistelin voitosta loppuun asti. Olen todella tyytyväinen, tunteiden vallassa ollut Niskanen sai sanottua.
Niskaselta kysyttiin haastattelussa, kuinka suuri merkitys olympiamitalilla on.
– Tosi iso merkitys. On ollut huonoa onneakin, että ne ovat kääntyneet monesti neljänsiin sijoihin. Tänäänkin, jos oikein puukkoa kääntää haavassa, niin voittokin oli otettavissa ja hävisin sen todella vähällä. Ehkä sitä ei kannata harmitella nyt. Mitali on mitali. Jollain tavalla odotin sitä. Kisa on kova, siinä oli niin monta naista mitaleja haluamassa, että pitää olla tyytyväinen.
– Johdin parhaimmillaan 10–12 sekunnilla. Jopa niinkin iso ero oli Thereseen, mutta loppu ei tullut niin hyvin. Viimeisessä ylämäessä hän pystyi laittamaan ihan eri vaihteen päälle. Kaikkeni yritin tehdä loppuun.
Kenelle menevät suurimmat kiitokset ja terveiset?
– Kyllä varmaan Juholle (Juho Mikkonen, aviomies ja valmentaja), joka on tehnyt hirmu kovasti hommia ja uskonut mitaliin varmaan enemmän kuin itsekään. Samoin kotiin, kyllä tämä on meidän koko perheen yhteinen mitali, Niskanen vastasi.

Pärmäkoski: "Voin olla itseeni tyytyväinen"
Pärmäkoski oli iloinen mitalin varmistumisen jälkeen.
– Nyt on todella hyvä fiilis. Kisa oli todella kova, sillä tuuliolosuhteet tekivät kisasta rankan. Aloitin aika kovaa, mutta Kerttu aloitti vielä kovempaa. Yritin hiihtää maltillisesti, mutta toinen kierros oli raskas, Pärmäkoski tunnelmoi maalissa Yle Urheilulle.
Pärmäkoski kukisti neljänneksi tulleen Neprjajevan vain 0,1 sekunnilla.
– Tiesin, että Neprjajeva tulee takanani todella kovaa. Kaikkeni annoin ladulla ja tein vielä pitkän loppuliu'un. Kuulin vasta äsken, että pronssia tuli 0,1 sekunnin erolla. Tämä lämmittää. Harmi, että Kerttu hävisi kullan noin pienellä erolla.
– Tällä mitalilla on iso merkitys. Töitä tämän eteen on tehty kovasti. Voin olla itseeni tyytyväinen.
Pärmäkoski uskoo, että Suomella on hyvät mitalisaumat myös naisten viestissä.
– Meillä on todella kova porukka. Olemme valmiita hiihtämään kovaa.

Karlsson jäi sijalle 12
Yhdeksi kisan ennakkosuosikeista muun muassa Therese Johaugin papereissa nostettu Ruotsin Frida Karlsson jäi sijalle 12, eroa voittajaan 1.21,7. Paras ruotsalainen sijalla kuusi (+50,9) oli Ebba Andersson.
Karlsson oli 10 kilometrin väliaikalähtökisassa hopealla MM-kisoissa Seefeldissä 2019 (perinteisellä) sekä Oberstdorfissa 2021 (vapaalla).
Viime lauantaina yhdistelmäkisassa hopeaa ottanut Neprjajeva oli siis neljäs. Yhdistelmäkisassa pronssia ottanut Itävallan Teresa Stadlober oli yhdeksäs.
Sprintissä olympiapronssia ottanut USA:n Jessie Diggins oli kahdeksas.
Johaugin jälkeen paras norjalainen löytyy vasta sijalta 21, kun Tiril Udnes Weng jäi kärjestä 2.16,3.

Vaikeiden vuosien jälkeen olympiamitalistiksi
Kerttu Niskaselle olympiamitali on erityisen merkityksellinen, sillä hän on ollut arvokisoissa neljä kertaa neljäs, kahdesti MM-kisoissa ja kahdesti olympialaisissa. Hän oli lauantaina yhdistelmähiihdon neljäs ja sama oli kohtalo Sotshissa 2014 vapaan hiihtotavan 30 kilometrin yhteislähtökilpailussa.
Viime kausi päättyi Niskasen osalta valtavaan pettymykseen, ja Oberstdorfin MM-kisat jäivät väliin, kun Niskanen joutui vuosi sitten tammi-helmikuussa pitkälle sairauslomalle pohjeluun rasitusmurtuman takia.
2019 kesästä lähtien Niskasta on valmentanut tämän puoliso Juho Mikkonen. Mikkonen lopetti oman uransa keväällä 2021.
Lue lisää: Oma aviomies valmentaa olympiamitalisti Kerttu Niskasta – näin poikkeuksellinen ratkaisu toimii
Jo ennen Mikkosen valmennukseen siirtymistä Niskasella oli ollut mollivoittoisia kausia. Esimerkiksi kaudella 2018–19 Niskanen joutui kesken kauden pakkolevolle ylikunto-oireiden takia. Hän palasi tauolta vahvasti, mutta Seefeldin MM-kisat 2019 menivät pieleen sairastumisen takia.
– Se oli henkisesti ja fyysisesti kunnon monttu. Mutta halusin sinnikkäästi ja päättäväisesti sieltä montun pohjalta ponnistaa ylös, ja onnistuin siinä, Niskanen sanoi syksyllä 2019.
Tällä kaudella Niskanen osoitti jo aiemmin olevansa valmis taistelemaan vihdoin henkilökohtaisesta olympiamitalista. Vuodenvaihteessa Tour de Skin toisella etapilla Lenzerheidessa Niskanen voitti 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun, eli matkan, jolta nyt tuli olympiahopeaa.

Lue lisää:
Kommentti: Uskoiko kukaan Kerttu Niskasen olympiamitaliin vuosi sitten?
Maatilan tyttärestä mitalistiksi – Krista Pärmäkoski tiesi jo lapsena, mitä tahtoo