Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on ollut jo mittavat vaikutukset urheilumaailmaan. Venäläisurheilijoita ja -joukkueita on laajalti suljettu ulos kansainvälisestä urheilusta.
Yksityisissä liigoissa ja sarjoissa, kuten jääkiekon NHL:ssä, jalkapalloliigoissa ja formula ykkösissä, lähtökohta on erilainen, kun venäläisurheilijat eivät edusta maataan, vaan työnantajaansa.
Lisää aiheesta: Mitä Aleksandr Ovetshkinista pitäisi ajatella? Venäläisurheilijoihin liittyy vaikea kysymys – "Antaneet kasvonsa ja maineensa Putinin käyttöön"
Formula ykkösissä voidaan kuitenkin nähdä vielä kuskivaihdos ennen kuin kausi käynnistyy 20. maaliskuuta Bahrainissa. Yhdysvaltalaisessa Haas-tallissa ajaa viime kaudella F1:ssä debytoinut 23-vuotias venäläinen, Nikita Mazepin.
Saksan Sky Sport uutisoikin perjantaina, että Haas olisi tehnyt päätöksensä, ettei Mazepin jatka tallissa.
F1-sarja tiedotti torstaina, että se on katkaissut sopimuksensa Venäjän GP:n kanssa. Sotshissa ei ajeta tällä kaudella, eikä 2023 Pietarissa. F1:llä ja Venäjän GP:llä oli pitkä sopimus, mutta BBC:n mukaan Venäjällä ei ajeta formula ykkösiä ainakaan niin kauan kuin Vladimir Putin on vallassa.

Mazepin ei aja, jos sponsorihana Venäjältä sulkeutuu
Kansainvälisen autoliiton (FIA) kanta on F1-sarjaa lievempi, kirjoittaa BBC. Se linjasi tiistaina, että venäläiset ja valkovenäläiset kuljettajat saavat ajaa neutraaleissa väreissä.
– Teimme samanlaisen päätöksen kuin esimerkiksi kansainväliset jääkiekkoliitto, tennisliitto ja pyöräilyliitto. Kiellämme kilpailemisen maajoukkueilta, mutta emme venäläisiltä ja valkovenäläisiltä urheilijoilta ulkomaisissa talleissa, FIA perusteli.
Britannian autourheiluliitto teki kuitenkin oman päätöksensä, ettei venäläisillä ole asiaa kilpailemaan maahan. Jos Mazepin jatkaa Haas-tallissa, joutunee talli käyttämään varakuljettajaa ainakin Silverstonen osakilpailussa heinäkuussa.
Mazepinin kohdalla suurin kysymys liittyy kuitenkin rahaan. Haas-tallin pääsponsori on venäläinen lannoiteyritys Uralkali, jonka pääomistaja on Dmitri Mazepin, Nikita Mazepinin isä. Dmitri Mazepinilla kerrotaan olevan läheiset välit Putinin kanssa.
Mazepinin jatkoon voivat vaikuttaa Venäjään kohdistetut talouspakotteet sekä toisaalta Haas-tallin halu ottaa etäisyyttä Venäjään.
– Ennen kaikkea tämä on siitä kiinni, että Mazepin on maksukuljettaja. Raha tulee Venäjältä ja oligarkkikuvioista. Jos laskuja ei pystytä maksamaan saatika että rahan alkuperä ei ole hyväksyttävä, sitten on selkeä tilanne, että Mazepin ei pysty jatkamaan, sanoi Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh.
– Tallilla ei ole varaa ajattaa kuljettajaa ilmaiseksi. Heillähän on siellä varakuljettaja valmiina. Pietro Fittipaldilla saattaisikin olla budjettia ajaa. Tämä on tilanne pähkinänkuoressa, että jos sponsorirahaa ei tule, sitten ei myöskään kuljettaja aja.
Jos Mazepin ei jatka, noussee kisakuskiksi Haasin nykyinen testikuljettaja, brasilialainen Fittipaldi, 25, joka on kaksinkertaisen F1-maailmanmestarin Emerson Fittipaldin tyttärenpoika. Mildh uskoo, että Fittipaldille löytyisi rahoitusta Brasiliasta.

F1-maailmaa käsittelevässä Netflixin Drive to Survive -sarjassa selviää Racefansin mukaan, että Dmitri Mazepin uhkasi vetää jo viime kaudella rahoituksen pois Haasilta. Nikita Mazepin hävisi jatkuvasti tallikaverilleen Mick Schumacherille, jolloin Dmitri-isä väitti, että Mazepinin autossa on painavampi alusta.
Hän vaati, että Mazepin ja Schumacher vaihtavat autojensa koreja tai rahoitus loppuu. Tallipäällikkö Günther Steiner vahvisti, että toisen auton alusta oli painavampi kuin toisen, mutta kertoi, että sitä oli kierrätetty tasaisesti kummankin kuskin autoissa.
Venäläisrahoitus lisääntynyt – taustalla rikollisuutta ja jopa ex-kuskin isän ampuminen
– Venäläiset ovat olleet viime aikoina autourheilussa hyvinkin aktiivisia sponsoroimaan. Heillähän oli kunnianhimoinen tavoitekin, että pystyttäisiin tuomaan venäläisiä kuljettajia liukuhihnalta markkinoille, kertoo Jukka Mildh.
Jo viime kaudella Haas-tallin auton väritys herätti huomiota, sillä se muistutti vahvasti Venäjän lippua. Valtiojohtoisen dopingohjelman takia Venäjän värit ovat olleet pannassa useista urheilulajeista ja autourheilu on noudattanut tätä linjaa. Kansalliset tunnukset eivät siis saisi näkyä kisapaikoilla.
Venäjän hyökättyä Ukrainaan siirtyi Haas käyttämään Barcelonan testien viimeisenä päivänä kokovalkoista väritystä. Myös Uralkalin mainokset olivat poissa.


– On ihan selvää, että ne värit eivät autoon palaa. Haas joutuu niiden kanssa jotain tekemään, jos Mazepin pystyy jatkamaan, mutta itse uskon, että tämä on todella arka kysymys, toteaa Mildh.
Mildh kertoo, että venäläisen rahan määrä autourheilussa alkoi kasvaa 10–15 vuotta sitten, kun valtiojohto lisäsi panostustaan sekä tunnusti rata-autoilun merkittäväksi markkinointivälineeksi.
Samalla alkoivat satsaukset Sotshin rataan. Aiemmin Venäjää ei pidetty maineikkaana kisajärjestäjänä.
Mildh tietää, että venäläiskuljettajien määrä huipputasolla on lisääntynyt taloudellisten panostusten ohella siksi, että venäläisten juniorikuljettajien määrä on kasvanut merkittävästi.
– Ikävä kyllä siihen on liittynyt se, että valtiovalta on ollut maksajana ja sitä kautta on tullut paineita. Siellä on ollut myöskin rikollisuutta, muistaakseni yhden kuljettajan isä jopa ammuttiin. Tällaisia toki löytyy muidenkin maiden kohdalla, mutta se on nyt korostunut siellä, ja Venäjä on hyvin tuore maa autourheilun huipulla.
Vitali Petrovista tuli Venäjän ensimmäinen F1-kuski, kun hän ajoi 2010–12 yhteensä 57 kilpailua Renault'n ja Caterhamin talleissa. Vitali Petrovin isä Aleksandr Petrov ammuttiin syksyllä 2020 kotonaan Viipurin lähellä Velikojen kylässä.
Aleksandr Petrov oli merkittävä ja vaikutusvaltainen liikemies sekä kaupunginvaltuutettu. Petrov tuki aikoinaan poikansa F1-uraa ottamalla miljoonalainan ja myös hänen johtamansa yritys toimi Vitali Petrovin F1-sponsorina.
Surmatyön jälkeen uutisoitiin, että Petrovin kuolema saattaisi liittyä petosvyyhtiin, jossa Viipurin budjetista katosi 700 miljoonaa ruplaa eli lähes 8 miljoonaa euroa.

Jukka Mildh muistuttaa vielä yhdestä asiasta, joka alkavalla F1-kaudella tulee huomioida. Formula ykköset on jatkuva logistinen karuselli, joten sekin voi aiheuttaa ongelmia, kuinka kisajärjestelyt onnistuvat esimerkiksi Ukrainan tilanteesta johtuvien lentorajoitusten vuoksi.
F1-tallien mukana matkaa valtavasti porukkaa eri maiden passeilla. Kun aikataulut kauden aikana ovat tiukat, voi pienikin viivästys tai matkasuunnitelman muutos tuottaa Mildhin mukaan suuria ongelmia tallin toiminnalle.
– Se on ratkaistavissa, siihen pystytään käyttämään rahaa. Mutta se on iso haaste formula ykkösille. Nostan hattua järjestäjille, jos he saavat pyöritettyä tämän kauden suunnitelmien mukaisesti.
Haas-talli jäi viime kaudella MM-sarjan viimeiseksi. Kumpikin kuljettaja jäi nollille pistetaulukossa. Kaudella 2020 Haas onnistui saalistamaan kolme pistettä ja voitti nollille jääneen Williamsin. Samoin kaudella 2019 Haas voitti Williamsin.
2016 lähtien F1:ssä olleen Haasin paras kausi on 2018, kun Romain Grosjean ja Kevin Magnussen toivat pisteitä lähes joka kisasta. Haas oli valmistajien taulukossa peräti viides.
Lue lisää: