Therese Johaugin ilmoitus lopettaa mittava kilpauransa tähän kauteen tuli Suomen maajoukkuehiihtäjille osittain pienimuotoisena yllätyksenä – mutta ei sitten kuitenkaan.
– Hän on niin kauan hallinnut näitä "geimejä", että varmaan on aika tehdä jotain muuta. Sinänsä se ei ollut hirveän iso yllätys, Jasmi Joensuu kertoi Yle Urheilulle.
– Häneltä puuttuivat ne olympiamitalit ja tänä talvena niitä tuli kolme kultaista mitalia. Jollain tavalla yllätys, mutta jollain tavalla ei, Kerttu Niskanen komppasi.
Johanna Matintalo osasi odottaa päätöstä hyvin sujuneiden Pekingin olympialaisten jälkeen, vaikka paljon spekuloitiinkin sillä, jatkaisiko Johaug aina vuoden 2025 Trondheimin MM-kisoihin asti.
– Että olisiko hän ehkä halunnut jatkaa MM-kotikisoihin asti, mutta hän on kuitenkin urheilullisesti saavuttanut hiihdossa niin paljon, lähes kaiken, Matintalo sanoi.
Suomalaishiihtäjillä on Therese Johaugista paljon muistoja. Kerttu Niskanen on norjalaisen kanssa samaa ikäluokkaa, joten kaksikko kohtasi toisensa ensimmäisen kerran jo nuorten MM-kisoissa vuonna 2007.
Myös Krista Pärmäkoski on hiihtänyt Johaugin kanssa aina vuodesta 2008 asti. Ensimmäisenä hänelle kuitenkin tulee mieleen Oslon MM-kisat vuonna 2011.

– Hävisin hänelle silloin pertsan kympillä 0,2 sekuntia. Se oli harmittava tappio, mutta olin toki hienosti siinä kisassa viides, Pärmäkoski naurahti.
– Seuraavana vuonna Val di Fiemmessä Tourin pertsan kympin yhteislähdössä pääsin kukistamaan Theresen loppukirissä. Minulla on hänestä hyviä muistoja. Niitä voittoja on ehkä vähemmän kuin häviöitä, mutta monta kovaa kamppailua kuitenkin takana.
Therese Johaug voitti uransa ensimmäisen henkilökohtaisen maailmanmestaruuden juuri Oslossa vuonna 2011, kun hän oli ylivoimainen 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähdössä. Jasmi Joensuu muistaa tämän kisan hyvin, sillä hän oli tuolloin paikalla ensimmäisellä ulkomaan kisareissullaan.
– Meidät kutsuttiin sellaiseen piiriviestiin ja olimme katsomassa sitä kolmenkympin kisaa ja sen jälkeen pääsimme itse kisaamaan. Oli kyllä hienot tunnelmat silloinkin Holmenkollenilla, uransa ensimmäiseen Holmenkollenin 30 kilometrin kisaan valmistautuva Joensuu sanoi.
– Nyt pääsen itse kokemaan sen täällä Holmenkollenilla, ja mikä sen hienompaa, kun varmasti on porukkaa hurraamassa aika paljon juuri Johaugille.
Kuningattaren kruunu päässä
Therese Johaug jättää jälkeensä ison aukon norjalaiseen hiihtoon, sillä hän on ollut ylivoimainen normaalimatkoilla viimeiset vuodet. Johaugin merkitys lajille on suomalaishiihtäjien mielestä iso.
– Hän on viime vuodet hallinnut naisten maastohiihtoa, niin jollain tavalla hänellä on sellainen kuningattaren kruunu päässä ollut ja jättää kyllä ison jäljen lajiin, Niskanen totesi.
Joensuun mielestä Johaug on nostanut naisten hiihdon tasoa paljon, ja hän on ollut esikuva todella monelle hiihtäjälle.
– Kun olen päässyt myös itse hiihtämään hänen kanssaan muutamissa kisoissa, niin se on ollut tosi hieno kokea. Totta kai vähän ikäviäkin muistoja on hänen urallaan, mutta ne on varmasti jokainen jo käsitellyt. Hienot muistot jäävät kuitenkin, Joensuu sanoi viitaten Johaugin dopingkäryyn.
Therese Johaugin dopingnäytteestä löytyi vuonna 2016 klostebol-nimistä anabolista steroidia. Johaugin ja Norjan hiihtoliiton mukaan käry johtui Trofodermin-nimisestä voiteesta, jota käytettiin hiihtäjän auringon polttamien huulien hoitoon. Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon, eikä tämän takia voinut osallistua muun muassa Pyeongchangin olympialaisiin.
Lue lisää: Johaugin doping-saaga – näin tapaus on edennyt
Matintalon mukaan jo Pekingin olympialaisissa oli nähtävissä, että Norjan naisten hiihtojoukkue ei ollut yhtä vahva kuin mitä se on ollut aikaisemmin. Tilannetta ei myöskään helpottanut se, että Heidi Weng ja Anne Kjersti Kalvå joutuivat jäämään pois koronan takia.
– Heillä oli Theresen jälkeen monella matkalla vähän vaisua. Theresen poissaolo tulevina kausina luo kyllä kysymysmerkkejä siitä, kuka saadaan paikkaamaan sitä menestysnälkää, mihin norjalaiset ovat naisten puolellakin tottuneet, Matintalo sanoi.

Matintalon ja Pärmäkosken mielestä on mielenkiintoista nähdä, miten Norjan naisten joukkue valmistautuu ensi kautta varten, sillä se on uuden tilanteen edessä. Aikaisemmin hiihtäjillä on ollut joukkueessa urheilija, jonka on tiedetty olevan maailman ykköshiihtäjä. He ovat voineet verrata itseään tähän, mutta ensi kesänä tämä vertailukohta on poissa.
Pärmäkoski uskoo myös, että naisten kisojen luonne muuttuu. Aiemmin Johaug on lähtenyt paukusta liikkeelle kovaa ja pudottanut muut kilpakumppanit kannoiltaan ensimmäisillä kilometreillä.
Viime vuosina Johaug on joutunut vain harvoin tiukoille normaalimatkoilla ja vielä harvemmin tunnustamaan kanssakilpailijan paremmakseen. Parhaiten häntä on haastanut Ruotsin Frida Karlsson, mutta Pekingin olympialaisissa Kerttu Niskanen jäi hänestä 10 kilometrillä ainoastaan 0,4 sekuntia.
Tiukan mitalitaiston jälkeen Johaug totesikin, että hänen mielestään myös Niskanen on kultamitalisti ja kertoi, että ne minuutit, jotka hän vietti maalialueella odottamassa suomalaista maaliin, olivat hermostuttavimmat minuutit hänen urallaan.
– Uskon, että nyt naisissa hiihdetään ehkä taktisempia kisoja, Pärmäkoski arvioi.
– Ellei sitten löydy toista ylivertaista urheilijaa, joka lähtee noudattamaan samanlaista taktiikkaa.
Hiihdon maailmancup jatkuu lauantaina Oslon Holmenkollenilla.
Naisten 30 kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailu näytetään lauantaina suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 10.55. Sunnuntaina miehet suuntaavat 50 kilometrin kisaan, joka alkaa kello 12.55 (TV2 ja Yle Areena).
Lue myös:
Therese Johaug lopettaa uransa – "Lauantaina ympyrä sulkeutuu"