Quantcast
Channel: Yle Urheilu | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 19793

Kommentti: Pannu porisemaan? Kerttu ja Iivo Niskasen historiallinen tupla olympiakenraalissa antaa tilastojenkin valossa Pekingiin huiman mitaliodotteen

$
0
0

Keskiviikkona 29. joulukuuta 2021 Sveitsin Lenzerheidessa tehtiin suomalaista hiihtohistoriaa, kun Niskasen sisarukset Kerttu ja Iivo juhlivat muutaman tunnin välein perinteisen hiihtotavan väliaikalähtöjen osakilpailuvoittoa Tour de Skillä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kaksi suomalaista juhli samana päivänä henkilökohtaista osakilpailuvoittoa maailmancupissa, jota on kilpailtu kaudesta 1981–1982.

Vaikka eletään vasta joulukuun loppua, seuraavat kovimman kaliiberin kansainväliset väliaikalähdöt perinteisellä hiihtotavalla käydään Pekingin olympialaduilla: naiset 10. ja miehet 11. helmikuuta.

Lenzerheiden kisat olivat siis olympiakenraali, jonka voidaan katsoa menneen suomalaisittain lähes täydellisesti.

Kova mitalinäkymä

Täysin poikkeuksellisesta menestyksestä ei ollut kuitenkaan kyse, sillä suomalaisittain hyvin mennyttä kenraaliharjoitusta ei tarvitse hakea hiihtohistoriasta kaukaa.

Helmikuussa 2019 samainen Niskasten sisaruspari paistatteli palkintokorokkeella Cognen maailmancupin väliaikalähdöissä. Tuolloin Kerttu tuuletti voittajana Iivon joutuessa tyytymään kakkossijaan. Kun samat matkat oli hiihdetty kymmenen päivää myöhemmin Seefeldin MM-kisoissa, menestykseen tottuneen veljen kaulassa roikkui pronssimitali, flunssan kanssa painineen siskon oli tyytyminen 22. sijaan.

Tuolloin siirtymä MM-kenraalista kauden päästarttiin oli poikkeuksellinen, sillä yksikään Cognen naisten väliaikalähdössä palkintokorokkeella seisseistä hiihtäjistä ei mahtunut Seefeldin vastaavalla matkalla mitalitrioon. Tämä on ainoa kerta, kun vertaillaan naisten ja miesten väliaikalähtöjen arvokisakenraaleja ja kisojen mitalikolmikkoa vuodesta 2010 tähän päivään.

Vuodesta 2010 kenraalin voittanut naishiihtäjä on ollut mitaleilla kuusi kertaa yhdeksästä, kun taas miehissä vain kolme kertaa yhdeksästä. Sijoitus kenraalin kärkikolmikossa on puolestaan jalostunut naisissa mitaliksi 48,1- ja miehissä 44,4-prosenttisesti.

Iivo Niskasen tapauksessa odotusarvoa Pekingiä ajatellen nostaa entisestään, että hän oli päämatkallaan kärkikolmikossa juuri ennen vuoden 2017 ja 2019 MM-kisoja. Niistä tuloksena olivat kulta- ja pronssimitali.

Erikoinen ajankohta

Mikäli keskiviikkona kotikatsomoissa välähti, millaista kahvimerkkiä keittää Pekingissä hiihtomitalin kunniaksi, ajatus ei ole tuulesta temmattu, vaan sillä on myös tilastollista pohjaa.

Moni saattoi myös pohtia, miksi perinteisen hiihtotavan väliaikalähdön olympiakenraali hiihdetään yli kuusi viikkoa ennen kauden h-hetkeä. Asia on kummastuttanut myös lajihuippuja, jotka ovat tottuneet hiihtämään väliaikalähdön arvokisakenraalin maailmancupissa 7–14 päivää ennen arvokisastarttia.

Nykyinen arvokisaohjelma on ollut käytössä kaudesta 2004–2005, minkä jälkeen edellä mainitusta aikavälistä oli tähän kauteen mennessä poikettu vain kerran. Edellisellä olympiakaudella (2017–2018) 15:n ja 10 kilometrin vapaan hiihtotavan olympiakenraalit kisattiin hätkähdyttävästi jo 16. joulukuuta, vaikka matkat olivat ohjelmassa Pyeongchangin kisoissa vasta 15. ja 16. helmikuuta.

Huomionarvoista on kuitenkin, että naisissa kärkikaksikko oli sama kenraalissa ja olympialaisissa – tosin eri järjestyksessä – ja miehissäkin kenraalin voittanut Simen Hegstad Krüger oli lopulta olympiahopealla. Pitkällä aikavälillä ei ollut siis tilastollisesti merkittävää vaikutusta.

Naisissa vahva joukkuepanos

Lenzerheiden väliaikalähdöissä merkille pantavaa oli myös Suomen naisten vahva joukkuepanos, kun Niskasen takana Krista Pärmäkoski oli neljäs, Johanna Matintalo yhdeksäs ja Anne Kyllönenkin neljänneksi parhaana suomalaisena 15:s. Vastaavaa tulosta laajalla rintamalla totuttiin näkemään viimeksi Magnar Dalenin päävalmentajakaudella.

Samalla tuli myös sinetöityä, että ilman terveysmurheita edellä mainittu nelikko edustaa Suomea Pekingin väliaikalähdössä.

Keskiviikon mairittelevasta tuloksesta osansa saa myös haastavassa kelissä loistavasti onnistunut Suomen joukkueen huolto.

Jos naisilla kulkee, miesten tilanne herättää kuitenkin kysymyksiä: Iivo Niskasen takana yksikään suomalaismies ei saanut maailmancupin pisteitä.

Vuosien varrella 15 kilometrin perinteisen väliaikalähtö on totuttu tuntemaan suomalaisen mieshiihdon vahvimpana normaalimatkana. Kun maajoukkueen perusrunkoon kuuluvat Ristomatti Hakola ja Joni Mäki loistavat poissaolollaan, Niskasen jälkeen muut suomalaismiehet löytyivät sijoilta 36, 55 ja 57 ja 63.

Suomen miesten hiihdossa yksi asia ei ole muuttunut: särkymävaraa ei ole.

Lue lisää:

Norjalaislegenda pettyi Therese Johaugin päätökseen boikotoida Tour de Skitä – historian valossa Johaug valitsi kuitenkin "oikein"

Niskasten tuplavoittoa edelsi Suomen huollon poikkeuksellisen pitkä päivä – täydet pisteet antanut asiantuntija hehkutti näkymiä olympialaisiin

Herkistynyt isä muisteli Kerttu ja Iivo Niskasen harvinaisen tuplavoiton jälkeen nuoruusvuosien kilpailuja: "Menee jopa olympialaisten ohi"

Kerttu Niskasen voiton takana norjalainen fiasko – neljänteen sijaan pettynyt Krista Pärmäkoski latasi kovaa tekstiä

Täydellistä! Iivo ja Kerttu Niskanen hiihtivät upeisiin voittoihin: "Uskomaton päivä meidän perheelle" – katso Iivon riehakkaat tuuletukset

Kerttu Niskaselta uskomaton hiihto! Ylivoimainen voitto mielimatkalta


Viewing all articles
Browse latest Browse all 19793

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>